U Češkoj skoro 60.000 novozaraženih, ali su bolnice i intenzivne nege prazne

Svet 27. jan. 202211:20 > 11:238 komentara
Podeli:
češka koronavirus
Izvor: Tanjug/AP/Petr David Josek, file

U Češkoj je u testovima u sredu otkriveno skoro 60.000 novozaraženih koronavirusom, od čega je 5.000 reinfekcija, ali takav dramatičan rast i crni rekord od početka pandemije i dalje se ne odražava na situaciju u bolnicama gde je broj hospitalizovanih u blagom porastu, sve je manje pacijenata u teškom stanju i preminulih. Testovima je potvrdjeno 54.685 novih slučajeva zaraze koronavirusom i još 4.945 ljudi koji su se ponovo zarazili a koje Ministarstvo zdravlja ne ubraja u dnevnu statistiku.

Takav ukupni dnevni porast od 59.630 novozaraženih je dva puta veći nego pre nedelju dana a prvi put se od novembra, i to za 12 odsto, povećao u odnosu na prošlu sedmicu broj hospitalizovanih na 1.879, dok se broj pacijenata u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima smanjio za četvrtinu, na 201 teško obolelog od kovida-19.

Početkom decembra, dok je bilo znatno manje novih infekcija, u bolnicama je ležalo skoro 7.000 kovid pacijenata, od kojih je u teškom stanju bilo njih više od 1.000.

Manje je i preminulih, za poslednjih sedam dana 115, što je 40 odsto manje nego tokom sedmice pre toga a od početka pandemije u zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminulo je 37.114.

Češka vlada koja je od početka godine uvela redovno testiranje u preduzećima i školama odlučila je u sredu da zaraženi koronavirusom koji za to imaju potvrdu u vidu PCR testa ne moraju narednih 30 dana ni da se testiraju niti da idu u karantin.

„U Češkoj je skoro 100 odsto u pitanju omikron soj. Oni koji su preboleli su van rizika da se zaraze narednih 30 dana od dana testiranja“, kazao je ministar zdravlja Vlastimil Valek.

Ogroman porast novozaraženih poslednjih dana doneo je nerešive probleme sanitarnoj službi jer ne stižu više ni da trasiraju kontakte a ni da obaveštavaju SMS porukama da zaraženi mora u izolaciju ili karantin.

Uprkos velikom broju novih infekcija bolnice i odeljenja intenzivne nege su prazni, a manje je i pacijenata u teškom stanju i preminulih. Prema ocenama čeških epidemiologa razlog je omikron soj ali i to što je vakcinisano 6,8 miliona stanovnika a 3,6 miliona je primilo i buster dozu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar