Britanija kupuje vakcine protiv velikih boginja – da bi stala na put majmunskim

Svet 22. maj. 202213:23 > 13:251 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christine Uyanik

Velika Britanija beleži svaki dan nove slučajeve majmunskih boginja, rekla je zvaničnica Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost, dok je vlada navela da vrlo ozbiljno gleda na tu temu. 

„Svaki dan beležimo nove slučajeve“ rekla je Suzan Hopkins za BBC.

Povezane vesti

Prošle nedelje je zabeleženo 20 obolelih i novi bilans će biti objavljen sutra sa podacima od vikenda, rekla je Hopkins.

Više evropskih zemalja zabeležilo je slučajeve ove bolesti, čije širenje bi moglo da se ubrza u Evropi, ocenio je u petak zvaničnik regionalnog odeljenja Svetske zdravstvene organizacije.

Hopkins je rekla da u velikoj većini slučajeva do sada u Velikoj Britaniji ljudi sami ozdrave.

Opisala je majmunske boginje kao novu infektivnu bolest koja se širi u britanskoj zajednici slučajevima koji nemaju nikakav identifikovan kontakt sa osobom koja je došla iz Zapadne Afrike, gde je bolest prethodno bila prisutna i gde je endemska.

Prenos je konstatovan uglavnom među pojedincima koji se identifikuju kao homoskesualci ili biseksualci, ili kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, rekla je ona.

Pozvala je da se pazi na najmanji simptom, ali istovremeno naglašavajući da je rizik za celokupnu populaciju „izrazito mali“.

Iako nema vakcine protiv majmunskih boginja, koje se leče same od sebe, vakcina protiv velikih boginja bi mogla da se koristi da se zaštite kontaktni slučajevi, rekla je ona.

Ministar zadužen za obrazovanje Nadhim Zahavi rekao je na istoj televiziji da vlada uzima tu temu „vrlo ozbiljno“ i da je Velika Britanija počela da kupuje vakcine protiv velikih boginja.

Komentari

Vaš komentar