U Amazoniji najviše junskih požara od 2007, strahuje se da će biti još gore

Svet 02. jul 202113:09
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ueslei Marcelino

Brazil je zabeležio najviše požara u Amazonskoj prašumi za mesec juni u poslednjih 14 godina, pokazuju vladini podaci, a strahuje se da bi ekstremna suša u mnogim delovima regiona mogla da izazove još više požara idućih meseci.

Nacionalna svemirska istraživačka agencija Inpe zabeležila je 2.308 žarišta u Amazoniji u junu, što je 2,7 posto više nego u istom mesecu prošle godine kada su požari dosegli najviši nivo u prethodnih 13 godina.

Broj požara u junu tek je delić onoga što se može videti na vrhuncu sezone suše u avgustu i septembru, pa klimatski aktivisti strahuju da će biti još gore.

„S velikim brojem požara već na početku leta, kada pada manje kiša u Amazoniji, taj broj će verojatno rasti“, saopštio je Grinpis Brazil.

Naučnici upozoravaju da bi suša duž amazonskog takozvanog „luka krčenja šume“ i u močvarama Pantanala mogla izazvati još goru sezonu požara. Hidroelektrane u celoj zemlji imaju najmanji dotok vode u više od 90 godina zbog velikih suša, navelo je Ministarstvo energetike.

Požare u Amazoniji većinom su izazvali ljudi, a prirodni požari vrlo su retki. Protivzakonito se seklo vredno drveće i palila vatra kako bi se očistio prostor za stoku.

Suša povećava izglede da požari izmaknu kontroli.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro zabranio je na 120 dana paljenje vatre na otvorenom iz mere opreza i rasporedio vojsku da zaštiti regiju od požara i krčenja šuma.

Isti potezi povučeni su 2019. i 2020. godine i bili su neuspešni. U celoj 2020. godini, požari u Amazoniji dosegli su najveći nivo u poslednje četiri godine, dok je krčenje šuma doseglo najveći nivo u poslednjih 12 godina, navodi Inpe.

Komentari

Vaš komentar