Tvrdnja o zlostavljanju olimpijske šampionke pokrenula debatu u Grčkoj

Svet 20. jan 202120:28
Sofija Bekatoru
Izvor: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Olimpijska šampionka u jedrenju Grkinja Sofija Bekatoru pojavila se pred državnim tužiocem u Atini zbog tvrdnji da ju je visoki zvaničnik Jedriličarske federacije seksualno napao 1998. godine kada je imala 21 godinu.

Bekatoru (43) koja je osvojila zlatnu medalju na Olipmijskim igrama u Atini 2004. godine, optužbe je iznela prošle nedelje govoreći na onlajn događaju koji je organizovala Vlada.

Njeno svedočenje pokrenulo je nacionalnu raspravu o nedoličnom ponašanju, dobila je i veliku podršku javnih ličnosti, među kojima je i prva predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja ju je primila radi razgovora o tome.

„Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili“, rekla je Bekatoru posle tročasovnog svedočenja.

Navodno krivično delo je zastarelo, ali se javni tužilac složio da ispita slučaj zbog drugih mogućih žrtava.

Zvaničnik, koji je u ponedeljak smenjen sa visokih funkcija u jedriličarskom savezu i Olimpijskom komitetu Grčke, negirao je optužbe i istakao da je ljutnja javnosti potkopala njegovu sposobnost da brani svoj stav.

Tužilaštvo ga nije identifikovalo.

Stariji političari javno su podržali Bekatoru samo nekoliko sati pošto je iznela optužbe.

„Vreme je da se iskoreni zloupotreba autoriteta protiv bilo koga ko je u inferiornom položaju. To je pošast koja podriva temelje našeg društva“, napisao je premijer Kirijakos Micotakis nakon što je tokom vikenda razgovarao telefonom sa Bekatoru.

Komentari

Vaš komentar