Tužioci objavili izmenjenu optužnicu protiv Netanjahua za korupciju

Svet 03. jan. 202120:29
Podeli:
Izvor: DEBBIE HILL/AFP/POOL

Izraelski tužioci su objavili izmenjenu optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua, precizirajući optužbe u korupcionaškom slučaju, u kome je optužen da je u zamenu za usluge tražio od moćnog medijskog mogula da se o njemu povoljno izveštava.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i mito u tri slučaja.

U jednoj od optužbi se navodi da je Netanjahu promovisao propise, koji su doneli stotine miliona dolara telekomunikacionoj kompaniji Bezek, u zamenu za povoljno izveštavanje na popularnom novinskom sajtu Walla iste kompanije.

U odgovoru na zahtev Netanjahuovih advokata za više detalja, izraelski tužioci su u nedelju objavili pismo, navodeći da bilo 315 slučajeva kada je od sajta traženo da piše pozitivnije o Netanjahuu i njegovoj porodici, a da je sam Netanjahu bio umešan u 150 takvih incidenata.

Traženo je, između ostalog, da se da više prostora ili da se ističu pozitivni napisi o Netanjahuu i njegovoj familiji, da se menjaju naslovi i da se manje pažnje posveti ili da se čak uklone priče koje im ne idu u prilog.

Suđenje Netanjahuu je počelo prošle godine i trebalo bi da se nastavi u februaru, a on poriče sve optužbe, tvrdeći da je žrtva „lova na veštice“, iza koga stoje neprijateljski mediji, policija i tužioci.

Komentari

Vaš komentar