Tužilaštvo traži šest meseci zatvora za Nikolu Sarkozija

Svet 17. jun. 202120:206 komentara
Podeli:
Nikola Sarkozi, suđenje
Izvor: REUTERS/Pascal Rossignol

Tužilaštvo je na suđenju u Parizu zatražilo šest meseci zatvora za bivšeg predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija, zbog prekršaja u finansiranju njegove predizborne kampanje 2012. uoči predsedničkih izbora.

Sarkozi je na suđenju u utorak negirao optužbe zbog nezakonitog finansiranja njegove neuspele kampanje, tvrdeći da troškovi nisu bili njegova odgovornost, dok tužioci tvrde da je Sarkozijeva stranka potrošila skoro duplo više od 22,5 miliona evra dozvljenih zakonom ima, javlja AFP.

Povezane vesti:

On je na sudu rekao da nije učestvovao u logisti tokom kampanje i da ne zna kako je novac potrošen na predizbornim skupovima.

„Nikolas Sarkozi očigledno ne žali ni zbog čega jer je došao na samo jedno saslušanje“, rekla je sudu tužiteljka Vanesa Peri.

„Ovakav način razmišljanja o sebi da je iznad zakona, kao da nije građanin, isti je kao i tokom predsedničke kampanje“, navela je tužiteljka Peri.

Bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi, koji je na vlasti bio od 2007. do 2012. godine, osuđen je početkom marta na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno, a jednu bezuslovno, zbog korupcije i trgovine uticajem, čime je postao drugi šef države koji je osuđen, nakon Žaka Širaka 2011.

Uz Sarkozija su osuđeni i njegov advokat Tjeri Hercog i bivši sudija Žilber Aziber, kao saoptuženi u tom predmetu, a izrečene su im kazne od tri godine zatvora od kojih po jedna bezuslovno.

Komentari

Vaš komentar