Tusk napušta mesto predsednika EPP i vraća se u poljsku politiku

Svet 04. jul. 202115:17
Podeli:
Izvor: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta via Reuters

Bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je u nedelju da će napustiti mesto predsednika Evropske narodne partije (EPP), dan nakon objave povratka u poljsku domaću politiku.

Tusk, koji se u subotu vratio na mesto čelnika liberalne stranke Građanska platforma (PO), čiji je suosnivač, predsednik je Evropske narodne partije od 2019. godine.

Trenutni predsednik EPP rekao je da će „razgovori o njegovom nasledniku započeti na jesen“.

„Naravno da formalno mogu biti šef stranke Građanska platforma i Evropske narodne partije, koja ujedinjuje mnoge evropske stranke“, rekao je Tusk novinarima.

Međutim, rekao je kako želi da se „sto posto uključi u poslove na poljskoj političkoj sceni“.

„Već sam obavestio svoje partnere, premijere i predsednike iz Evropske narodne partije o odluci da ću se posvetiti politici Poljske“, rekao je Tusk.

Tusk se u subotu vratio na poljsku političku scenu kao vođa glavne opozicione stranke, liberalne Građanske platforme (PO), čiji se članovi nadaju da će s Tuskom stranka dobiti novi zamah.

Mnogi u Građanskoj platformi, u čijem je osnivanju učestvovao i sam Tusk, smatraju da je na kocki ni više ni manje nego budućnost Poljske u Evropskoj uniji.

Izbori zakazani za 2023. odlučiće da li će vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastaviti da se sukobljava sa Briselom oko reforme pravosuđa, za koju EU tvrdi da potkopava nezavisnost sudija, LGBT prava i ostalih pitanja.

„Građanska platforma je neophodna, potrebna je kao jedna snaga, a ne sećanje, kako bismo dobili bitku za budućnost protiv PiS“, kazao je Tusk na kongresu PO u Varšavi.

Po njegovim rečima, „nema šanse za pobedu bez Građanske platforme i naša nam istorija to govori“.

Kao predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. godine, Tusk je pomogao u vođenju EU u burnom razdoblju, obeleženim Bregzitom i migrantskom krizom.

Prvi premijer Poljske u postkomunističkom razdoblju sa dva mandata, Tusk je vodio poljsku vladu od 2007. do 2014.

Komentari

Vaš komentar