Turski sud naredio oslobađanje prokurdskog opozicionara

Svet 06. jul 202119:401 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Turski sud naredio je oslobađanje bivšeg prokurdskog opozicionara pošto je najviši sud u zemlji procenio da su vlasti prekršile njegova prava, prenose mediji i njegova porodica.

Pročitajte još:

Omer Faruk Gergelioglu iz prokurdske Demokratske narodne partije (HDP) uhapšen je i pritvoren u aprilu pošto mu je prethodno oduzet poslanički mandat uz niz optužbi da vodi „terorističku propagandu“.

Iz protesta zbog ukidanja njegovog mandata Gergelioglu je više dana odbijao da napusti Parlament, gde je jeo i spavao dok ga vojska nije izbacila.

Ustavni sud ocenio je u četvrtak da su prekršena njegova prava na vođenje političkih aktivnosti i njegove lične slobode, prenelo je više turskih medija kao i njegov sin.

Posle te odluke prvostepeni sud naredio je oslobađanje bivšeg poslanika, prenela je televizija HaberTurk.

„Presuda je preneta kancelariji tužioca. Oni će osloboditi mog oca i ja ću ići po njega“, napisao je njegov sin Salih Gergelioglu na Tviteru.

Poznat po svojoj borbi za ljudska prava Gergelioglu, 55, je uvek odbijao optužbe za „terorističku propagandu“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan redovno optužuje njegovu stranku HDP da je „politički paravan“ Radničke partije Kurdistana (PKK), koja vodi gerilski rat u  Turskoj i koju Ankara smatra „terorističkom“.

Od 2016. godine više stotina poslanika i aktivista HDP su uhapšeni ali je represija naizgled dodatno porasla poslednjih meseci. Jedan tužilac je podneo zahtev Ustavnom sudu da zabrani HDP, a taj predmet je u razmatranju.

Komentari

Vaš komentar