Turska zabranila prolaz ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele

Svet 28. feb. 202221:24 > 21:2716 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/Adem Altan

Turska je saopštila da će primeniti međunarodnu konvenciju koja joj dozvoljava da zatvori prolaze na ulazu u Crno more za ratne brodove "ratobornih zemalja".

Turska je zabranila prolaz svim ratnm brodovima u Crno more kroz Bosfor i Dardanele, bilo da zemlje koje izlaze na Crno more ili ne, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Upozorili smo zemlje, bilo da izlaze na Crno more ili ne, da ne upućuju svoje ratne brodove preko Crnog mora. Primenjujemo odredbe Konvencije iz Montrea“, koja daje Ankari prava upravljanja za ta dva plovna prolaza, rekao je ministar.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine Turska ima prava da zabrani korišćenje prolaza Bosfor i Dardanele u vreme rata. Ukrajina je tražila od Turske da primeni tu konvenciju i zabrani pristup ruskim ratnim brodovima.

Prema konvenciji Turska takođe može da odobri izuzetak za prolaz brodovima koji se vraćaju u svoje luke, pa je to unelo neku konfuziju o primeni zabrane pošto je nekim brodovima luka u Crnom moru.

Turska je kritikovala rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, ali takođe pokušava da balansira svoje bliske veze sa Ukrajinom sa svojim interesima da ne poremeti svoj krhki ekonomski odnos sa Rusijom.

Više o dešavanjima u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar