Turska i Nemačka pozivaju na prekid vatre u Ukrajini

Svet 14. mar. 202221:522 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Turska i Nemačka dogovorile su nastavak diplomatskih napora za prekid vatre u Ukrajini.

„Kao NATO saveznici potvrdili smo naša zajednička mišljenja i brige“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kom je ovo prvo zvanično putovanje u Tursku od preuzimanja dužnosti u decembru.

Turska ima bliske odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom i okupila je ministre spoljnih poslova dve države prošle nedelje na pregovorima koji nisu dali rezultate.

„Moramo da štitimo prijateljstvo i sa gospodinom Zelenskim i sa gospodinom Putinom“, rekao je Erdogan.

Turska ima bliske odnose sa Rusijom u energetskom sektoru, oblasti odbrane i trgovini.

Za razliku od Evrope, Turska nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, ali je Erdogan rekao da je Ankara uradila "sve što je bilo potrebno u skladu sa pravilima Ujedinjenih nacija".

Izbegao je da da direktan odgovor na pitanje šta će Turska uraditi sa ruskim raketnim sistemom S-400.

Erdogan je istakao da Turska obezbedjuje podršku Ukrajini "uprkos Rusiji" i više od ostalih NATO zemalja, šaljući Ukrajini više od 50 kamiona humanitarne pomoći. Ukrajina je takodje za odbranu od ruske invazije koristila turske dronove Bajraktar.

Nemački kancelar Olaf Šolc je istakao da je potrebno diplomatsko rešenje konflikta u Ukrajini i pozvao Rusiju da momentalno prekine sa napadima.

"Svakim danom, svakom bombom, Rusija se sve više odvaja od međunarodne zajednice", rekao je Šolc.

Pohvalio je Tursku zbog zatvaranja Bosfora za ratne brodove strana u sukobu u Ukrajini čime je zatvoren pristup Sredozemnom moru.

Trgovinska razmena Nemačke i Turske prošle godine iznosila je više od 41 milijarde dolara.

Erdogan je izrazio nadu da će ta brojka ove godine premašiti 50 milijardi.

Oko tri miliona Turaka živi u Nemačkoj.

Nemačka takođe Tursku smatra bitnim partnerom za saradnju na planu migracija sa Bliskog Istoka. Više hiljada ljudi iz Turske pokušava da udje u Evropsku uniju svake godine.

Međutim, bilateralni odnosi su zategnuti u oblasti ljudskih prava, uključujući hapšenja nemačkih novinara i aktivista u Turskoj.

Komentari

Vaš komentar