Troje umrlo, a 33 se u Danskoj otrovalo salmonelom iz biljnog preparata

Svet 15. apr. 202121:402 komentara
Podeli:
Kapsule
Izvor: pixabay.com

Tri osobe su umrle u Danskoj, a 33 se razbolelo od trovanja salmonelom iz biljnog preparata koji je sadržavao psilijum kompanije Orkla Care, saopštili su zvaničnici.

U bolnicu je smešteno 19 ljudi, saopštila je danska zdravstvena agencija. Lica koja su otrovana stara su između dve i 92 godine, prenosi BBC.

Svi koji su se razboleli konzumirali su kapsule koje su sadržale psilijum u biljnom preparatu Hask kompanije Orkla Care.

Vlasti su pronašle tragove salmonele u tim proizvodima u kućama lica koja su ih konzumirala.

Ovi biljni proizvodi generalno se koriste kod konstipacije i dijareje.

Zvaničnica iz danskog serološkog insituta Lujza Miler rekla je da je ovo prvi put da su utvrdili da je neki biljni lek izazvao trovanje salmonelom.

Portparol Orkla Care Hekon Mageli rekao je, pak, za BBC da ne postoji jasna povezanost između tri smrtna slučaja i ovih proizvoda.

Međutim, kao meru predostrožnosti kompanija je odlučila da povuče Hask proizvode iz Danske, ali i sa švedskog, norveškog i finskog tržišta.

Mada su u fokusu istrage danskih zdravstvenih vlasti Hask kapsule, Mageli je naveo da će sa tržišta povući i Hask prašak.

Mnogi od onih koji su se zarazili razboleli su se u martu, a danska zdravstvena agencija javnost je upozorila na trovanje salmonelom 9. aprila. Do tada nije bilo nagoveštaja ozbiljnih slučajeva.

Miler je navela da je moguće da neki ljudi nisu ni znali da imaju salmonelu, jer su uobičajeno patili od problema sa stomakom. Smatra se da je troje preminulih već bilo bolesno, ali danska zdravstvena agencija nije iznela više detalja.

Mageli je rekao da su Orkla proizvodi na danskom tržištu već 35 godina i da nikada do sada nisu imali slučaj salmonele.

„Ne znamo razlog zaraze, ali započeli smo podrobnu analizu celog procesa – od nabavke sirovina do finalnog proizvoda“, rekao je Mageli.

Komentari

Vaš komentar