Treći dan protesta i nasilja zbog kovid mera širom Evrope

Svet 22. nov. 202119:2020 komentara
Podeli:

Gradovi Evrope zahvaćeni su protestima zbog pooštravanja kovid pravila. U vikendu za nama, bes i frustracije izlili su se na ulice Brisela, a demonstranti su na policiju bacali kamenice i petarde. Nasilje se izlilo i na ulice holandskih gradova.

U Holandiji građani su treću noć zaredom na ulicama više gradova. U neredima koji su kulminirali sukobom sa policijom pričinjena je velika materijalna šteta. Demonstranti su nezadovoljni pooštravanjem epidemioloških mera i najavom obavezne vakcinacije.

Policija je pendrecima pokušala da razbije demonstracije, ali su policijska vozila bila meta napada kamenicama.

Povezane vesti

„Ono što smo videli je čisto nasilje, pod maskom demonstracija. Ovo nema veze da demonstracijama. Ovo je eksplozija nasilja protiv naše policije“, kaže premijer Holandije Mark Rut.

Neredi su počeli u petak u Roterdamu. Proteste je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korišćenje kovid-potvrda na ljude koji su se oporavili ili su vakcinisani, isključivši one s negativnim testom na virus.

Holandija je uvela mere izolacije za 17,5 miliona stanovnika na tri nedelje u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa.

Žestoko je bilo i na ulicama belgijskih gradova, gde su takođe pooštrene mere.

Bes i frustracije izlili su se na ulice Brisela, a demonstranti su na policiju bacali kamenice i petarde.

„Ne želimo kovid propusnice“, poručili su demonstranti iz Belgije.

„Ja sam protiv kovid propusnica zbog naše slobode, smatram da trenutno nije na snazi obavezna vakcinacija i da se tim propusnicama ona uvodi na mala vrata, ugrožavajući naša osnovna prava“, naveo je jedan od stanovnika Brisela.

„Često čujem da ljudi kažu „moraš da se vakcinišeš“, to stvara pritisak kada nisi vakcinisan, osećam se kao da mi se sudi, da nemamo pravo da kažem da nisam vakcinisana“, istakla je Sabina, učesnica demonstracija.

Većina građana se najviše protivi kovid propusnicama, kojima se sprečavaju nevakcinisani da uđu u restorane, kafiće i druga mesta za zabavu u Belgiji.

Specijalni izaslanik SZO za kovid-19 doktor Dejvid Nabaro poručio da može da razume proteste u Evropi, ali da je zabrinut zbog velikog broja slučajeva zaraze.

Nemački ministar zdravlja upozorio da brz porast broja novozaraženih ukazuje na to da će se verovatno svi u zemlji koji nisu vakcinisani zaraziti do kraja zime.

Komentari

Vaš komentar