Transrodnim učenicima zabranjeno bavljenje sportom u Južnoj Karolini

Svet 17. maj. 202222:474 komentara
Podeli:
guverner južne karoline
Izvor: Tanjug/AP/Jeffrey Collins, File

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster potpisao je zakon koji transrodnim učenicima zabranjuje da se bave sportovima u ženskoj konkurenciji u javnim školama i na koledžima, čime se ta država priključila desetak drugih koje su usvojile slične zakone u poslednje dve godine.

Taj zakon jedan je od 43, koji je Mekmaster potpisao u ponedeljak bez pompe i ceremonije.

Mekmaster je danas, dan nakon potpisivanja zakona, objavio na Tviteru da je srećan što je doneo predlog za zaštitu mladića i devojaka.

Pre nego što je Generalna skupština, u kojoj dominiraju republikanci, usvojila predlog početkom meseca, Mekmaster je rekao da bi „devojčice trebalo da se igraju sa devojčicama, a dečaci sa dečacima, to je način na koji smo uvek radili“.

Upitan da li je mislio na biološke dečake, republikanski guverner odgovorio je: „Da li postoji još neka vrsta?“.

Zakon nalaže transrodnim sportistima da se takmiče sa „biološkim polom“, koji je naveden u njihovim izvodima iz matične knjige rođenih „podnesenim u vreme ili blizu vremena rođenja“.

Pristalice zabrane upozorile su da bi u društvu koje se brzo menja transrodne devojke imale nepoštenu biološku prednost pošto su rođene kao jači muškarci. Oni su sugerisali da bi pobednička postolja u konkurenciji devojčica mogli da preuzmu transrodni sportisti na štetu sporta u mestima kakvo je Južna Karolina gde je on vitalni deo školskog života.

Protivnici predloga zakona rekli su da je to surova ideja, izdvajajući učenike koji nisu elitni sportisti već samo traže način da budu obični učenici, družeći se sa prijateljima i učeći životne lekcije kroz takmičenje.

„Transrodna omladina nije pretnja pravičnosti u sportu i ovaj zakon bespotrebno stigmatizuje mlade ljude koji jednostavno pokušavaju da prežive svoju adolescenciju, steknu prijatelje i izgrade veštine kao što su timski rad i vođstvo, pobede i porazi“, navedeno je iz koalicije koja broji više od 30 grupa posvećenih LGBTQ ravnopravnosti.

Komentari

Vaš komentar