Tramp zatražio intervenciju Vrhovnog suda

Svet 04. okt 202223:39
Izvor: CHANDAN KHANNA / AFP

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je od Vrhovnog suda da interveniše u sporu oko materijala označenih kao poverljivi, koje je FBI zaplenio sa njegovog imanja u Mar-a-Lagu ovog leta, objavio je CNN.

Tramp je tražio od Vrhovnog suda da osigura da više od 100 dokumenata označenih kao poverljivi budu deo specijalne nezavisne revizije, a ako njegov zahtev bude usvojen, mogao bi da ga podstakne da ospori pretres njegove kuće i da traži da mu se oduzeta dokumenta vrate.

Hitno obraćanje Trampa Vrhovnom sudu usledilo je nakon što je Apelacioni sud stao na stranu Ministarstva pravde i rekao da bi krivična istraga o dokumentima označenim kao poverljiva mogla da se nastavi.

Pre toga je okružni sud na Floridi odobrio Trampov zahtev da treća strana pregleda materijale koji su zaplenjeni u pretresu njegove kuće, pa je današnja zahtev bivšeg predsednika ponovo stavlja Vrhovni sud u politički fokus.

Vrhovni sud, sa svojom trenutnom konzervativnom većinom, američka javnost smatra pristrasnim nakon niza kontroverznih presuda ove godine, uključujući i poništavanje presude u slučaju Roe protiv Vejda, i verovatno će učiniti pretres Trampove kuće još većim pitanjem uoči predstojećih izbora za Kongres.

Komentari

Vaš komentar