Tramp: Sastanak Bajdena i Putina – dobar dan za Rusiju

Svet 17. jun. 202118:3626 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Octavio Jones

Bivši američki predsednik Donald Tramp nije podržao američko-ruski sumit, nazivajući sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina u Ženevi "dobrim danom za Rusiju". 

Bivši predsednik koji je jednom kazao da Putinu veruje više nego američkim obaveštajnim agencijama, izjavio je Foks Njuzu da je Bajden ruskom čelniku uručio poklon dajući mu glavnu ulogu na globalnoj sceni.

Povezane vesti:

„Nismo ništa dobili. Dali smo Rusiji mnogo prostora, a nismo ništa dobili“, izjavio je Trump.

„Bio je to dobar dan za Rusiju“, dodao je Tramp. „Ne vidim što smo time postigli.“

S Trampom su se saglasili i njegovi republikanski saveznici koji smatraju da Putin na sastanku u ženevskoj vili koji je trajao manje od tri sata nije napravio neke veće ustupke.

Tramp se sastao s Putinom u Helsinkiju 2018. godine, a sa njime je posle održao zajedničku konferenciju na kojoj je branio Putina od optužbi za umešanost u predsedničke izbore 2016.

Osim toga, Tramp se odmakao od dugogodišnje američke politike kada se tri puta sastao sa severnokorejskim diktatorom Kim Džong Unom, a zauzvrat nije ništa dobio.

Bajden  i Putin pokušali su da održe pozitivan ton razgovora, nazivajući ga konstruktivnim iako nije dogovoreno mnogo toga.

Predsednici su se saglasili da bi trebalo nastaviti razgovore o kontroli nuklearnog oružja i povratku ambasadora u Vašington i Moskvu i obećali su da će raditi na razmeni zatvorenika.

Komentari

Vaš komentar