Tramp: Proces mog impičmenta nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji

Svet 12. jan. 202117:02 > 17:0619 komentara
Podeli:
Donald Tramp
Izvor: DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp rekao je da ne želi nasilje, osuđujući poslednje pokušaje demokrata da pokrenu proces njegovog opoziva zbog tvrdnji da je podsticao nasilje protiv američke vlade tokom prošlonedeljne sednice Kongresa na kojoj je potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra, tokom koje su njegove pristalice upale u Kapitol.

“Ne želimo nasilje. Nikada nasilje, apsolutno ne nasilje“, rekao je on novinarima.

Proces „impičmenta“ nazvao je „nastavkom najvećeg lova na veštice u istoriji politike“, prenosi BBC.

„Mislim da to izaziva ogromnu opasnost za ovu zemlju i ogroman bes“, rekao je Tramp novinarima, pred put na američko-meksičku granicu.

Demokrate su prošle sedmice najavile da će pokrenuti Trampov impičment, a Bajden je povodom toga rekao da ne razmišlja uopšte o opozovu Trampa, već na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Predstavnički dom Kongresa SAD u sredu će razmatrati opoziv Trampa, nedelju dana nakon što su njegove pristalice upale u zgradu parlamenta, izjavili su predstavnici Demokratske stranke.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

„Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju“, navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.

U međuvremenu je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti pozvao demokrate da odustanu od namere da drugi put pokrenu proces impičmenta Trampa.

„Naša zemlja nije samo podeljena, već i duboko povređena, a impičment predsednika samo 12 dana pre nego što mu istekne mandat podeliće zemlju još dublje“, naveo je Makarti u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar