Tramp: Okrećem se mirnom prenosu vlasti

Svet 08. jan. 202108:12 > 08:5347 komentara
Podeli:
tramp
Izvor: Donald J. Trump via Twitter/via REUTERS

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da svoju pažnju okreće neometanom i mirnom prenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobedu demokrate Džozefa Bajdena i nakon oštrih osuda zbog upada njegovih pristalica u Kongres.

On je to rekao u video snimku objavljenom na Tviteru, nakon isteka zabrane na toj mreži.

“Sada je Kongres potvrdio rezultate i nova administracija će biti inaugurisana 20. januara. Usredsređen sam na obezbeđivanje mirnog i neometanog prenosa vlasti. U ovom trenutku potrebno je pomirenje i izlečenje”, naveo je on.

Tramp je dodao da je odmah rasporedio pripadnike nacionalne garde kako bi isterali one koji su upali u Kongres, iako su „neki mediji izvestili da je oklevao u slanju trupa“.

POVEZANE VESTI

Tramp je osudio nasilje rekavši da su demonstranti „oskvrnavili sedište američke demokratije“.

„Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platiće“, rekao je Tramp.
On je svojim pristalicama poručio da mu je bila najveća čast u životu da im služi kao predsednik.

Tramp je još i pohvalio “divne pristalice” obećavajući im da njihovo neverovatno putovanje tek sada počinje.

Ovim snimkom Tramp je najbliže prišao zvaničnom priznanju poraza posle nedelja insistiranja na tome da je on pobedio na izborima.

Trampova izjava usledila je posle poziva demokrata, predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera potpredsedniku Majku Pensu i Trampovom kabinetu da primene 25. amandman kojim bi se predsednik odmah uklonilo sa funkcije.

Pelosi je najavila da će, ako se to ne dogodi najverovatnije sazvati Predstavnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsednika zbog njegove uloge u neredima koji su se dogodili u sredu, u kojima je poginulo pet osoba, medju kojima i policajac.

Komentari

Vaš komentar