Tramp: Nikad neću priznati poraz

Svet 06. jan. 202119:36 > 19:3715 komentara
Podeli:
Donald Tramp
Izvor: Brendan Smialowski / AFP

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da "nikad" neće priznati poraz, dve nedelje od preuzimanja dužnosti demokrate Džoa Bajdena.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da „nikad“ neće priznati poraz, dve nedelje od preuzimanja dužnosti demokrate Džoa Bajdena.

Povezane vesti

„Nikad nećemo odustati. Nikad nećemo priznati poraz“, rekao je Tramp pred skupom njegovih pristalica blizu Bele kuće, prenosi Frans pres.

„Mi smo pobedili izbore, i pobedili smo ubedljivo“, rekao je on suprotno svim dokazima i u nedostatku dokaza u prilog njegovoj pretpostavci o izbornim prevarama.

Demosntranti su pozdravili Trampa i planiraju da odu do Kapitol hila gde će Kongres glasati da potvrdi ili ospori rezultate glasanja elektorskog koledža o izboru predsednika. Tramp je rekao da će hodati sa masom.

Pozvao je svog potpresednika Majka Pensa da ne potvrdi pobedu Džoa Bajdena na vanrednoj sednici Kongresa, i rekao da su republikanski članovi Kongresa „slabi“ i „jadni“.

„Ako Majk Pens uradi pravu stvar, mi pobedjujemo izbore. Ako to ne uradi to će biti tužan dan za našu zemlju“, rekao je odlazeći predsednik pred masom svojih pristalica u Vašingtonu.

Tim rečima je nagovostio da sumnja u stav svog potpresednika na toj sednici.;

Majk Pens treba da predsedava na zajedničkoj sednici Kongresa na kojoj treba zvanično da se potvrde glasovi elektorskog koledža u prilog Džoa Bajdena. Njegova uloga je strogo protokolarna.

Pens nema ovlašćenja da blokira proces potvrde elektorskih glasova. Prema Ustavu Pens nema takvo ovlašćenje da izrazi protivljenje, to rade članovi Predstavničkog doma i Senata, a takodje su elektori u saveznim državama izabrani u skladu sa zakonima tih država a ne prevarom.

Komentari

Vaš komentar