Traje potraga za žrtvama razornog zemljotresa u Indoneziji, najmanje 45 poginulo

Svet 16. jan. 202108:45 > 08:47
Podeli:
Izvor: Antara Foto/Sigid Kurniawan/via REUTERS

Spasioci su u subotu na indonežanskom ostrvu Sulavesiju nastavili da tragaju za ljudima zarobljenima ispod ruševina nakon što je razorni zemljotres u petak usmrtio barem 45 ljudi, ranio stotine, a hiljade su se u strahu dale u beg s područja koje je i u subotu pogodio novi jaki potres. 

Iz Indonežanske agencije za ublažavanje posledica katastrofa rekli su da od naknadnog zemljotresa magnitude 5 u subotu nema većih šteta u okruzima Mamuju i Majene na zapadu Sulavesija, dan nakon što je područje pogodio zemljotres  magnitude 6,2.

Šef agencije Doni Monardo rekao je televiziji Kompas da se nastavlja potraga za žrtvama koje bi i dalje mogle biti zarobljene pod ruševinama.

Više od 820 ljudi je povređeno a oko 15.000 je evakuisano, rekla su u agenciji. Neki su zatražili utočište u planinama, dok su drugi otišli u krcate evakuacione centre, rekli su svedoci.

Zemljotres u petak i naknadni potresi oštetili su više od 300 domova i dva hotela, a urušena je i bolnica i kancelarija  regionalnog guvernera u kojem je pod ruševinama zarobljeno još nekoliko osoba.

Prilaz gradu Makasaru i dalje je odsečen, rekao je Arianto Ardi iz spasilačke agencije, dodavši da će se potraga usredresiti na hotele.

Dvikorita Karnavati, direktorka indonežanske agencije za meteorologiju i geofiziku, rekla je u subotu Metro TV-u da je moguć novi potres magnitude i do 7 stepeni, i upozorila stanovnike da se drže dalje od obala zbog rizika od cunamija.

Indonezija je na trusnom području Pacifičkog vatrenog prstena.

Godine 2018. razorni potres magnitude 6,2 i naknadni cunami pogodili su grad Palu, na Sulavesiju, usmrtivši hiljade ljudi.

Komentari

Vaš komentar