Tragična sudbina devojčice čije je ubistvo inspirisalo Amber Alert

Svet 22. feb. 202212:57 > 16:38
Podeli:
Izvor: Promo

Pre 26 godina, januara 1996, devetogodišnja Amber Hagerman otišla je da vozi bicikl sa svojim bratom Rikijem u njihovom gradu Arlingtonu u Teksasu i nikada se više nije vratila. Iako devojčicino ubistvo nikada nije rasvetljeno, ovaj slučaj inspirisao je građane i lokalne vlasti da pokrenu Amber Alert, sistem kojim se oglašava nestanak deteta, zahvaljujući kom se više od 1.000 dece sigurno vratilo svojim roditeljima, iako Amber nije bila te sreće. Srbija, sa druge strane, na uvođenje Amber Alerta još čeka.

Tog kobnog januarskog dana mala Amber i njen brat vozili su se u svom komšiluku, a devojčica je produžila do parkinga jednog zatvorenog marketa. Jedan jedini očevidac Amberine otmice ispričao je kasnije policiji da je video kako joj se približava crni kombi dok je devojčica bila na svom dvotočkašu u blizini njegove kuće.

“Osumnjičeni je pritrčao devojčici sa leđa, uhvatio je ispod ruku i podigao sa bicikla”, rekao je detektiv Grant Gildo koji je bio zadužen za njen slučaj. Četiri dana kasnije, devojčicino unakaženo telo pronađeno je nekoliko milja od mesta gde je oteta u jednom potoku, a obdukcijom je utvrđno da su smrt izazvale stravične posekotine koje je imala na vratu.

„Zbog Amber Alerta smrt moje ćerke nije bila uzaludna“

Iako njen slučaj nikada nije rasvetljen, detektivi se i danas, 26 godina kasnije, nadaju da će se pojaviti dojava ili dokaz kojim će se ovaj slučaj konačno zatvoriti. Mark Martin iz News Nationa u međuvremenu je saznao da je i taj jedini očevidac njene otmice preminuo.

Tragična smrt devetogodišnje devojčice inspirisala je radio emitere iz Dalasa da sa lokalnom policijom uspostave sistem, sada već nadaleko poznati Amber Alert. Mediji iz Sjedinjenih Američkih Država često pišu da je bilo potrebno gotovo deceniju da ovaj sistem upozorenja uspostavi svaka država, ali da je do sada pomogao da više od 1.000 mališana širom SAD bude prepoznato i spaseno iz kandži otmičara.

"To je nasleđe koje se prepisuje mojoj ćerki i zbog toga sada verujemo da nije uzalud umrla i da se i dalje brine o svoj našoj maloj deci, kao i kada je bila ovde sa nama. Ponosna sam na sve što je uradila za naše najmlađe", rekla je Amberina majka Dona Vilijams ranije.

Sistem Amber Alert vremenom je razvijien van granica SAD, širom sveta. Svaka država ponaosob postavlja svoje kriterijume za aktiviranje Amber Alerta. U nekim državama je neophodno imati konkretan dokaz da je reč o otmici, dok u drugima nije. Mahom se aktivira kada nestanu deca mlađa od 13 godina, ali i mogu postojati i izuzeci. Amber Alert funkcioniše tako da se fotografija i osnovni podaci deteta pojavljuju na svim uređajima - telefonima, radio stanicama, televizijskim emisijama, na bankomatima, na reklamama i slično.

Ministarstvo pravde SAD je takođe savetovalo da ne bi bilo dobro da dođe do prečeste upotrebe Amber Alerta, kako se ljudi koji primaju ova obaveštenja ne bi prezasitili informacijama i tako prestali da obraćaju pažnju.

"Amber Alert je rezervisan za slučajeve koji ispunjavaju veoma strog set kriterijuma na osnovu kojih se aktivira i oni se poštuju bez izuzetka. Osim toga, veliki broj država uspostavlja sekundarni sistem gde se medijima šalju informacije u slučajevima kada je dete ili odrasla osoba nestala. Te informacije se moraju izneti u javnost", kazala je ekspert za javnu bezbednost DženeL Rasmusen u intervjuu za News Nation.

Komentari

Vaš komentar