Toplotni talas u Evropi, na Arktičkom krugu rekordnih 32,5 stepeni

Svet 01. jul 202207:471 komentar
Podeli:
Izvor: STEFANO RELLANDINI / AFP

Intenzivna vrućina u većem delu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Severne Afrike. 

Jak toplotni talas uzrokovao je porast temperature znatno iznad proseka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni.

Povezane vesti

Norveška je u sredu u Banaku zabeležila temperaturu od 32,5 Celzijusovih stepeni, navodno najvišu temperaturu ikad zabeleženu unutar Arktičkog kruga u Evropi. Znatno je viša i od junskog proseka od 13 stepeni Celzijusovih.

U Poljskoj je u ponedeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni, a u delovima istočne Nemačke na nekoliko je lokacija izmereno 37.

Junski temperaturni rekordi oboreni su i u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena niža od junskog rekorda od 41 stepena.

Ekstremne vrućine proširile su se na Severnu Afriku. Temperatura u Tunisu u ponedeljak se izjednačila s mesečnim rekordom od 48,7 stepeni Celzijusovih.

S druge strane, Evropu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i putevi u Koruškoj.

U narednih dana očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene gradom i jakim vetrom.

Komentari

Vaš komentar