Tone brod kod Šri Lanke, strahuje se od ekološke katastrofe

Svet 02. jun 202114:072 komentara
Podeli:
Izvor: Ratno vazduhoplovstvo Šri Lanke/Rojters

Brod natovaren hemikalijama tone nedaleko od obale Šri Lanke, što je izazvalo strah od ekološke katastrofe, javlja BBC.

Stotine tona nafte iz cisterni sa gorivom na brodu X-Press Pearl mogle bi da iscure u more ako brod potone, što bi uništilo vodeni svet u okolini.

Povezane vesti:

Brod je goreo više od dve sedmice pre nego što je ove nedelje ugašen požar na njemu, ali pokušaje da se spreči njegovo potonuće ometaju nemirno more i monsunski vetrovi.

„Pokušavamo da odvučemo brod daleko od obale pre nego što potone, da bismo sveli zagađenje koje će nastati na najmanju meru, ali zadnji deo broda se odvojio“, rekao je za BBC kapetan Indika Silva, portparol šrilankanske mornarice, kojoj pripomaže indijska mornarica.

Obala u blizini grada Negombo, poznata po nekim od najčistijih plaža u zemlji, već je danima zagađena naftom i šutom.

Zvaničnici u Šri Lanki veruju da je požar na brodu izazvalo curenje azotne kiseline, za koju je posada znala od 11. maja.

Singapurska kompanija X-Press Shipping, u čijem je vlasništvu plovilo, potvrdila je da je posada znala za curenje, ali je navela da su Katar i Indija odbile da dopuste evakuaciju broda pre nego što je izbio požar.

Brod dugačak 186 metara nosio je 1.486 kontejnera sa 25 tona azotne kiseline, drugih hemikalija i kozmetike iz indijske luke Hazira.

Komentari

Vaš komentar