Tim SZO u centru za kontrolu bolesti u Vuhanu, potraga za odgovorima

Svet 02. feb 202110:56
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) posetili su danas centar za kontrolu i prevenciju bolesti životinja u gradu Vuhanu u okviru istrage o poreklu pandemije koronavirusa.

Član tima Britanac Piter Dasak rekao je novinarima da su imali odlične uslove i vrlo informativan sastanak, a u tviter poruci rekao je da se tim sastao sa osobljem zaduženim za zdravlje stočnog fonda u provinciji Hubej, da su obišli laboratorije i imali detaljne razgovore sa pitanjima i odgovorima. Nije dao dodatne detalje.

Članovi tima nosili su punu zaštitnu opremu tokom današnje posete, a kako navodi AP, to dalje ukazuje na velike pripreme Kine za posetu tima SZO Vuhanu, gde se prvi put pojavila bolest kovid-19 krajem 2019. godine.

POVEZANE VESTI

Izvan njihovog hotela i na javnim mestima stručnjaci su stalno nosili maske obučeni u svoja odela ali se ne zna da li su nosili pune zaštitne kombinezone prilikom posete institutima za istraživanje, bolnicama ili pijacama koje su ranije obišli.

Intenzivni pregovori prethodili su poseti tima SZO u Vuhan pošto Kina održava čvrste kontrole na pristup informacijama o virusu, moguće da bi izbegla da bude okrivljena zbog navodnih greški u svom ranom odgovoru na pojavu epidemije, navodi agencija AP.

Međutim, juče su zvaničnici SZO u Ženevi odbacili nagoveštaje da timu stručnjaka iz 10 zemalja nije omogućen dovoljan pristup lokacijama ili podacima.

Tehnička šefica SZO tima Marija van Kerkov rekla je da planiraju da posete Institut za virusologiju u Vuhanu, koji se smatra među glavnim izvorima informacija o poreklu virusa.

Šef SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da agencija stalno traži dodatne podatke i da svako sa informacijama o tome kako je pandemija počela treba da ih podeli sa SZO.

Podaci koje tim stručnjaka bude prikupio biće dodati na, kako se očekuje, višegodišnju potragu za odgovorima koja će uključiti uzimanje uzoraka životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.

Kina je u velikoj meri zaustavila domaće širenje virusa koristeći ponekad ekstremno oštre mere uključujući stroga testiranja i elektronski nadzor. Nošenje maski u javnosti je standardno a zaključavanja se rutinski uvode u zajednicama i čak celim gradovima gde se zabeleže slučajevi zaraze.

Škole rade na daljinu i putovanja su znatno smanjena za vreme ovomesečnog praznika Lunarne Nove godine. Vlada nudi podsticaje za ljude da ostanu u gradovima umesto da putuju u rodna mesta na porodična okupljanja.

Komentari

Vaš komentar