Tim stručnjaka IAEA obišao nuklearku Zaporožje, sledi procena rizika

Svet 01. sep 202217:13 > 20:339 komentara
Izvor: Tanjug/International Atomic Energy Agency via AP

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi i većina članova misije napustili su večeras nuklearnu elektranu Zaporožje, ali je pet članova ostalo u nuklearki i biće na terenu do 3. septembra, prenosi Ukrinform.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi napustio je večeras nuklearnu elektranu Zaporožje. Većina članova delegacije sa njim je napustila stanicu, navodi se u izveštajima.

POVEZANE VESTI:

Agencija prenosi da je pet članova IAEA misije ostalo u nuklearnoj elektrani i oni raspakuju opremu koju su doneli i ostaće da rade na licu mesta.

Očekuje se da posao završe do 3. septembra.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje tog područja i za nastojanja da poremete posetu. Inspektori IAEA su došli konvojem terenskih vozila i kombija, predvođeni direktorom agencije Rafaelom Grosijem.

Grosi, koji je lično pregovarao sa ukrajinskim vlastima da dozvole prolaz timu, ranije je rekao da su rizici „veoma, veoma visoki“ u takozvanoj sivoj zoni između ukrajinskih i ruskih pozicija, ali da „postoje minimalni uslovi za kretanje“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva očekuje „nepristrasnost“ od stručnjaka IAEA.

„Preduzimamo sve neophodne mere kako bismo osigurali da elektrana bude bezbedna, da funkcioniše bezbedno i da misija tamo ostvari sve planove“, kazao je Lavrov.

Ruske snage su okupirale elektranu na samom početku invazije na Ukrajinu, ali su njom nastavili da upravljaju ukrajinski inženjeri. Ukrajina tvrdi da Rusija koristi elektranu da u njoj skladišti oružje i da pokreće napade iz njene okoline, dok Moskva optužuje Ukrajinu da je bezobzirno pucala na tu oblast.

Komentari

Vaš komentar