Tihanovskaja pozvala Beloruse na drugi talas protesta

Svet 19. mar 202107:316 komentara
Podeli:
Izvor: CARLOS COSTA/AFP

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je Beloruse da iduće nedelje pokrenu "drugi talas protesta" i da glasaju putem interneta kako bi podržali pregovore s režimom Aleksandra Lukašenka uz posredovanje međunarodnih organizacija, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tihanovska je u video izjavi rekla da se pokreće glasanje kako bi se pomoglo Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i UN da deluju kao posrednici u krizi koja je izbila pošto je Lukašenko proglašen pobednikom predsedničkih izbora u avgustu 2020. usred optužbi za raširenu prevaru.

„Pokrećemo ovo glasanje kako bismo počeli razgovore s predstavnicima (Lukašenkovog) režima koji su spremni da razmišljaju o budućnosti i donesu zrele odluke, umesto da produžuju krizu do pune katastrofe, a takvih ima“, rekla je Tihanovska koja je u egzilu u Litvaniji.

Najavila je za 25. mart početak nove serije prodemokratskih protesta protiv Lukašenka. Tog dana obeležava se godišnjica kratkotrajne Beloruske narodne republike koja je postojala nepunih godinu dana 1918.

Komentari

Vaš komentar