Tihanovskaja, Greta ili Reporteri bez granica – u čije ruke će Nobel za mir?

Svet 29. sep 202120:39 > 20:4124 komentara
Podeli:
svetlana greta
Izvor: Geoffroy Van Der Hasselt/Pool via REUTERS/REUTERS/Christian Mang

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi da završi u rukama beloruske disidentkinje u egzilu Svetlane Tihanovskaje, klimatske aktivistkinje Grete Tunberg ili Reportera bez granica, ocenjuju norveški stručnjaci za tu nagradu.

Dobitnika nagrade vredne milion američkih dolara bira petočlani odbor koji imenuje norveški parlament, a biće poznat 8. oktobra.

Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara neki su od glavnih kandidata, rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira iz Osla.

POVEZANE VESTI:

„To je u skladu s velikom debatom o važnosti nezavisnog izveštavanja i borbe protiv lažnih vesti za demokratiju“, rekao je.

Priznanje bi mogla da dobije i borba protiv globalnog zagrevanja, na čelu sa švedskom tinejdžerkom Gretom Tunberg, možda najpoznatijom klimatskom aktivistkinjom na svetu.

„Savet bezbednosti UN izrazio je zabrinutost da bi štetni efekti klimatskih promena mogli da budu rizik za međunarodni mir i bezbednost“, rekao je Asle Sven, istoričar Nobelove nagrade za mir.

I Sven i Urdal već su više puta tačno predviđali dobitnike nagrade.

Obojica su istakli Tihanovskaju kao jednog od favorita. Ona je čelnica opozicionog pokreta koji se bori protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka od prošle godine, kada je pobegla iz domovine nakon predsedničkih izbora koje opozicija smatra nameštenim.

„Belorusija ima jedan od najrepresivnijih režima na svetu i pretežno nenasilnu opoziciju. To bi bila nagrada koja bi odjeknula u celom svetu i smatrala bi se takođe generalnom reakcijom na pomalo autokratsko nazadovanje u mnogim zemljama“, rekao je Urdal.

Za nagradu je kandidovano ukupno 329 kandidata, ali ceo spisak biće objavljen tek za 50 godina.

Nominovani su i ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni, američka političarka Stejsi Abrams, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni).

Komentari

Vaš komentar