„Ratne igre“ vojnih brodova u Crnom moru, raste strah, Ukrajina traži zaštitu

Svet 14. apr. 202119:4355 komentara
Podeli:

Američki i ruski brodovi ovih dana, u vojnim vežbama simuliraju rat u Crnom moru. Ukrajinska vojska otpočela je tenkovsku vojnu vežbu na granici sa okupiranim Donbasom. Rusija gomila trupe na svojoj zapadnoj granici. Zato Evropa strahuje od rata.

Američka mornarica dramatično je povećala pomorsko prisustvo u Crnom moru. Američki vojni stručnjaci u tome vide strategiju kojom se naglašava da ruska militarizacija voda između Evrope i Azije nakon aneksije Krima 2014. godine neće ostati bez odgovora, objavio je Glas Amerike. Ali i Rusija je odgovorila na sličan način: ratnim igrama vojnih brodova u Crnom moru.

„Ovog proleća kombinovane oružane snage NATO izvode najveću vojnu vežbu u poslednjih 30 godina. Američke trupe se premeštaju iz Amerike u Evropu i koncentrišu u baltičkom i crnomorskom regionu“, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Povezane vesti:

Dok Moskva ne negira pokrete svojih trupa u blizini ukrajinske granice, postavlja i pitanje šta Amerikanci brane u Crnom moru.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin nedavno je najavio i povećanje broja američkih vojnika u Nemačkoj.

U takvoj konstalaciji odnosa pozivi Ukrajine da ih NATO zaštiti od nove ruske agresije izgledaju ili kao realni ili kao naručeni, a strah od eskalacije u oružani sukob raste.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je sinoć Rusiju na deeskalaciju napetosti s Ukrajinom i predložio sastanak dvojice čelnika u nekoj trećoj zemlji.

Ipak, nova administracija u SAD najavljuje da neće biti talac odnosa sa Moskvom.

„Mislim da je ono čemu težimo predvidljivo i stabilno. Recimo, uspostavljanje poverenja predvidljivost i stabilnosti, jer postoji niz pretnji. U svetu postoji čitav niz mogućnosti i predsednik želi da se široko fokusira na njih, a ne na kontradiktorni odnos s Rusijom“, izjavila je portparolka Bele kuće Džejn Psaki.

Moskva smatra da je za sastanak još prerano.

„Prerano je govoriti o ovom sastanku. Ovo je novi predlog i mi ćemo ga analizirati“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su bili još decidniji.

„Ključna poenta onoga što je juče rečeno na brifingu u Beloj kući je da oni žele da Rusija postane predvidljiva država koja će donositi predvidljive politike. Od koga to čujemo? Tokom proteklih 10 godina, Sjedinjene Države su postale najnepredvidljivja država na svetu“, rekla je portparolka MSP Rusije Marija Zaharova.

Primirje na istoku Ukrajine sve se manje poštuje i teško je reći ko je krivac za podgrevanje atmosfere. Analitičari u zapadnim medijima upozoravaju da čak i pored toga što Amerika nema koristi od oružane konfrontacije, NATO nije ni spreman za još jedan lokalni rat sa Rusijom.

Komentari

Vaš komentar