Tanurdžić: U Norveškoj slavlje, disciplinom se izborili sa koronom

Svet 28. sep. 202114:2731 komentara
Podeli:
Norveška ukidanje mera noćni život
Izvor: Tanjug/Naina Helen Jama/NTB via AP

Savetnica u Ministarstvu za rad Norveške Svetlana Tanurdžić objašnjava da je Norveška ukinula sve restriktivne mere zahvaljujući disciplinovanosti građana, kao i apsolutnom porevenju u državne institucije i ljude koji rade svoj posao. "I same mere bile su racionalne i logične, pa nije bilo puno zabune i sada slavimo", rekla je Tanurdžić za N1.

Ona je naglasila da je u Norveškoj vakcinisano 4.100.000 ljudi, a ta zemlja ima 5,5 miliona stanovnika. Dakle, oko 90 odsto starijih od 18 godina su vakcinisani, a sada je počela vakcinacija i sledaće grupe – tinejžera od 12 godina. Naravno, sve se obavlja na dobrovoljnoj bazi sa roditeljskim dopuštenjem.

Povezane vesti

Tanurdžić prenosi i da je Norveška bila stvarno zatvorena od kraja februara 2020. godine do 25 septembra 2021. godine i da su se mere smenjivale u skladu sa pikovima, talasima koronavirusa i u skladu sa brzinom vakcinacije „koja ide po principu tiha voda breg roni“.

Dodaje i da je Norveška pristala samo da uveze vakcine Fajzer i Moderna, a da je u početku bila uvezena i Astrazenekina vakcina, koja je potom ukinuta zbog slučajeva trombova. „Morali smo malo da pričekamo i da dođemo na red da se svi vakcinišemo“, rekla je Tanurdžić.

Ističe i da je trenutno u bolnicama u Nemačkoj oko 100 ljudi, kao i da je smrtnost pala. Od koronavirusa u Norveškoj ukupno je, naglašava, preminulo 850 ljudi.

Povodom mera koje su primenjivane, Tanurdžić kaže da se Norveška borila i tako što su granice bile zatvorene prilično rano i da je bio zabranjen ulazak svima koji nemaju dobar razlog za ulazak. „U unutrašnjosti države, svi koji su mogli prešli su na rad od kuće da bi bilo moguće odvijanje obrazovnog sistema“, navela je Tanurdžić i dodala da je digitalna nastava bila samo mesec dana i to na početku pandemije. Nadalje je, dodaje, sve funkcionisalo na principu semafora – ako je crveno škole i vrtići se zatvaraju, a sve se procenjuje na lokalnim nivoima.

Ističe i da je sve bilo transparento i da su pres konferencije držane svakog petka u 12 sati gde su uvek jasno i glasno bile predočene mere koje važe u sledećem periodu.

Ona je naglasila da je, kada su mere konačno ukinute 25. septembra, počelo opšte radovanje i da je slavlje počelo već u petak popodne, a da se nastavilo u subotu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar