Talibani zauzeli tri grada, predsednik Avganistana pokušava da motiviše trupe

Svet 11. avg. 202121:296 komentara
Podeli:
Izvor: Afghan Presidential palace/Handout via Reuters

Avganistanski predsednik Ašraf Gani je hitno otišao u posetu Mazar-i-Šarifu, velikom gradu na severu Avganistana pod opsadom talibana, u nastojanju da koordiniše odgovor na njihovo napredovanje i da motiviše svoje snage.

Talibani su u sredu zauzeli još tri glavna grada avganistanskih provincija i glavni štab lokalne vojske u završetku blic pohoda na severoistoku zemlje. Oni sada kontrolišu dve trećine zemlje, u vreme dok američke i NATO trupe završavaju svoje povlačenje posle više decenija rata, prenosi agencija AP.

Povezane vesti

Pošto je situacija postala kritična na severu zemlje, gde su bezbednosne snage izgleda potpuno demoralisane, predsednik Gani je proveo nekoliko sati u Mazar-i-Šarifu, na koji su talibani sada usmerili svu svoju pažnju, prenosi Frans pres.

Razgovarao je sa bivšim guvernerom provincije Balk, čiji je Mazar-i-Šarif glavni grad, koji je obećao da će pružati otpor do poslednje kapi krvi.

Portparol predsednika rekao je da se tokom sastanka sa zvaničnicima na severu govorilo o opštoj situaciji u tom delu zemlje i o koordinaciji, dodavanju opreme i mobilizaciji snaga otpora.

U sredu uveče je objavljeno da je smenjen šef oružanih snaga i da je na to mesto imenovan general Habatulah Alizija a da je general Sami Sadat imenovan na čelo specijalnih snaga.

Loše vesti se gomilaju za avganistanskog predsednika. On je ubrzo po dolasku u Mazar-i-Šarif saznao da su se stotine pripadnika bezbednosnih snaga, koji su se povukli blizu aerodroma Kunduz na severoistoku, predali talibanima posle pada tog grada u njihove ruke.

Još jedan provincijski glavni grad, Faizabad na severoistoku, je pao u ruke talibana, koji sada kontrolišu devet glavnih gradova provincija od 34, od kojih je sedam na severu, regionu koji im se dosad uvek odupirao, prenosi agencija Frans pres.

U utorak su pobunjenici zauzeli Farah na zapadu i Pul-e-Kumri na severu, na 200 kilometara od Kabula. Od petka oni nižu uspehe, Zarandž na jugozapadu, Šebergan na severu i Kunduz, njihovo najveće osvajanje od sada, kao i još tri severna grada Talokan, Sare Pul i Ajbak.

Pobunjenici koji prilaze gradu Mazar-i-Šarifu iz više pravaca napali su kvartove na periferiji grada, ali su potisnuti, rekao je jedan novinar agencije Frans pres.

Gubitak Mazar-i-Šarifa bio bi katastrofalan za vladu koja više ne bi imala kontrolu nad celom severnom polovinom zemlje. To bi dozvolilo talibanima da usmere napore na druge regione i možda čak na glavni grad Kabul.

Pad glavnih gradova predstavlja novi pritisak za centralnu vladu da zaustavi napredovanje talibana.

Zaprepašćujuća brzina njihove ofanzive pokreće pitanje koliko dugo avganistanska vlada može da zadrži kontrolu na delovima teritorije koji su joj preostali. Vlada bi mogla da bude primorana da se povuče da brani glavni grad i možda još samo nekoliko gradova.

Prema najnovijim američkim obaveštajnim procenama, u kojima se uzimaju u obzir nova osvajanja talibana, Kabul bi mogao da dođe pod njihov pritisak za 30 dana i ako se sadašnje napredovanje nastavi, talibani bi mogli da imaju punu kontrolu nad zemljom za dva meseca, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Komentari

Vaš komentar