Talibani tvrde da u Avganistanu nema ni Al Kaide ni Islamske države

Svet 21. sep. 202114:564 komentara
Podeli:
Izvor: Emmanuel Dunand/AFP

Talibani su u utorak saopštili da nema dokaza o prisutnosti militanata Islamske države ili Al Kaide u Avganistanu, iako je pre samo nekoliko dana Islamska država preuzela odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Džalalabadu.

Nakon što su prošlog mesec svrgli prozapadnu vladu u Kabulu, talibani se nalaze pod međunarodnim pritiskom da se odreknu veza s Al Kaidom, ekstremističkom sunitskom skupinom odgovornom za napade 11. septembra 2001. na SAD.

Pročitajte još

Istovremeno, suočavaju se s nizom napada ogranka IS sa kojim su u sukobu zbog ideoloških i ekonomskih pitanja.

„Ne vidimo da iko u Avganistanu ima ikakve veze s Al Kaidom. Nikakva pretnja bilo kojoj zemlji neće doći iz Avganistana, odlučni smo u tome“, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Što se IS tiče, Mudžahid negira da ta skupina ima neku značajnu prisutnost u Avganistanu, iako priznaje da ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država Khorasan (IS-K) „nevidljivo vrši neke kukavičke napade“.

„IS koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovde. Ali neki ljudi, možda i naši Avganistanci, su prigrlili njihov mentalitet i to je fenomen koji ljudi ne podupiru“, rekao je Mudžahid.

„Snage bezbednosti Islamskog Emirata su spremne i zaustaviće ih“, poručio je.

IS-K se pojavio u istočnom Avganistanu 2014. godine, a kasnije se proširio na neke druge delove zemlje, posebno na severu. Preuzeo je odgovornost za napad u Džalalabadu i bombaški napad na aerodrom u Kabulu u avgustu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika, kao i veliki broj avganistanskih civila.

Komentari

Vaš komentar