Talibani saopštili da će srednje škole pohađati samo dečaci

Svet 18. sep. 202119:07 > 19:0810 komentara
Podeli:
Izvor: WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Talibanska vlast u Avganistanu saopštila je da će srednje škole za sada pohađati samo dečaci, a profesori će biti isključivo muškarci.

U saopštenju se ističe da devojčicama nije dopušteno da se vrate u srednje škole, ali se navodi da „postoje planovi za skoro otvaranje ženskih srednjih škola“, preneo je BBC.

Ova odluka podseća na vladavinu talibana iz devedesetih godina, kada devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju ni osnovne škole.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izavio je da će ženske škole uskoro biti otvorene i da se trenutno radi na procedurama i detaljima.

Pre nekoliko dana talibani su saopštii da će devojkama bi dozvoljeno da studiraju, ali ne zajedno sa muškarcima i uz uslov da striktno poštuju nove propise o odevanju.

To je protumačeno kao faktička zabrana studiranja, jer univerziteti nemaju dovoljno kadrovskih resursa i neće biti u stanju da obezbede dovoljan broj profesorki koje bi predavale studentkinjama.

Isti problem će postojati i u srednjim školama, a ukoliko devojke više ne bi mogle da ih pohađaju, jasno je da bi automatski bile onemogućene i da studiraju.

Kada su talibani 2001. godine otišli sa vlasti u osnovnim školama nije bilo devojčica, a prošle godine ih je bio dva i po miliona i broj pismenih žena u Avganistanu je uvećan za 30 procenata.

„Sve ovo podseća na ono što su talibani radili devedesetih godina, kada smo dobili generacije nepismenih žena“, kazala je bivša portparolka Ministarstva prosvete Nororija Nizhat.

UNESKO pozvao na ponovno otvaranje škola za devojčice

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) pozvala je na ponovno otvaranje škola za devojčice u Avganistanu, ; upozoravajući na „nepovratne posledice“ za taj deo stanovništva.

Samo su dečaci i adolescenti osnovnih i srednjih škola danas krenuli u školu.

„Ako bi se zabrana zadržala, predstavljala bi veliko kršenje osnovnog prava na obrazovanje za devojčice i žene“, naveo je UNESKO i pozvao odgovorne da ponovo otvore škole za sve učenike, dečake i devojčice u Avganistanu.

Deset dana posle ponovnog otvaranja privatnih univerziteta u zemlji, avganistansko Ministarstvo obrazovanja saopštilo je u petak da će se „svi muškarci nastavnici i učenici“ srednje škole vratiti u škole, ne pominjući žensko prosvetno osoblje niti učenice.

„UNESKO upozorava na nepovratne posledice ako se devojčicama ne dozvoli brz povratak u školu na svim nivoima obrazovanja“, navodi se u saopštenju organizacije UN sa sedištem u Parizu.

Komentari

Vaš komentar