Talibani ne isključuju mogućnost održavanja izbora

Svet 17. sep 202109:49
talibani
Izvor: Social Media/via REUTERS

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001​, talibani su kritikovali demokratske izbore, karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, napadali biračka mesta, radnike i predizborne mitinge. Sada, glavni portparol talibana Suhail Šahin ne isključuje mogućnost održavanja izbora.

U intervjuu za Urdu servis Glasa Amerike, Šahin je rekao da će to pitanje biti rešeno novim ustavom.

Pročitajte još

„Sačekajmo malo kada je reč o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati lada budemo radili njegov nacrt“, poručio je Šahin.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se mešaju u unutrašnja pitanja Avganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsednik Ašraf Gani je napustio zemlju. SAD i saveznice su evakuisale više od 120.000 ljudi iz Kabula.

Nova vlada je formirana prošle nedelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom. U vladi nema žena, ni pripadnika nacionalnih manjina kojih je u protekle dve decenije bilo u vladi.

Talibani su se ogradili rekavši da imenovanja nisu za stalno, te da će ženama biti omogućeno učešće u vladi, iako ne na ministarskim mestima.

Ustav Avganistana iz 2004. propisuje da svi zakoni moraju da budu u skladu sa šerijatskim pravom, a talibani najavljuju još strože propise.

Komentari

Vaš komentar