Talibani imenovali vladu, kažu – moguć odlazak Avganistanaca i nakon 31. avgusta

Svet 25. avg 202122:031 komentar
Izvor: U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen/Handout via REUTERS

Talibani su rekli da će Avganistanci s valjanim dokumentima moći napustiti zemlju komercijalnim letovima i nakon 31. avgusta, datuma nakon kojeg evakuacije s kabulskog aerodroma više neće biti moguće, rekao je u sredu nemački diplomata.

POVEZANE VESTI

Nakon susreta u Kataru, zamenik šefa političkog krila talibana u toj zemlji Šer Mohamed Abas Stanekzai „dao mi je garancije da će Avganistanci koji poseduju uredne dokumente i dalje imati mogućnost da otputuju komercijalnim letovima nakon 31. avgusta“, napisao je na Tviteru Markus Pocel, posebni nemački izaslanik za Avganistan koji je bio na pregovorima s talibanima u Dohi.

„Razgovarali smo o hitnoj potrebi funkcionalnog aerodroma u Kabulu kao preduslova za diplomatsku prisutnost i rad nevladinih organizacija“ u Avganistanu, rekao je Pocel, koji je i ranije vodio pregovore s talibanima.

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to „crvenom linijom“.

Suočen s ultimatumom talibana, američki predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da će se SAD držati 31. avgusta kao roka da potpuno povuče svoju vojsku, uprkos upozorenjima evropskih saveznika da do tog roka neće uspeti otići svi ugroženi Avganistanci.

Imenovani ministri

Talibani su imenovali istaknute veterane na pozicije ministara finansija i odbrane, kazala su dva člana radikalne islamističke grupe koja prebacuje fokus sa zapanjujućeg vojnog osvajanja na način vođenja zemlje u krizi, piše agencija Hina.

Talibani nisu formalno obznanili imenovanja, za koja zapovednik kaže da su prelazna, ali je avganistanska novinska agencija Padžhvok objavila u utorak da je ministar finansija postao Gul Aga, a Sadr Ibrahim ministar unutrašnjih poslova.

Bivši zatvorenik u Gvantanamu Mula Abdul Kuajum Zakir imenovan je privremenim ministrom odbrane, objavila je Al Džazira, pozivajući se na talibanski izvor.

Nakon susreta u Kataru, zamjenik šefa političkog krila talibana u toj zemlji Šer Mohamed Abas Stanekzai „dao mi je jamstva da će Afganistanci koji posjeduju valjane dokumente i dalje imati mogućnost otputovati komercijalnim letovima nakon 31. kolovoza“, napisao je na Twitteru Markus Potzel, posebni njemački izaslanik za Afganistan koji je bio na pregovorima s talibanima u Dohi.

„Razgovarali smo o hitnoj potrebi funkcionirajućeg aerodroma u Kabulu kao preduvjeta za diplomatsku nazočnost i rad nevladinih organizacija“ u Afganistanu, rekao je Potzel, koji je i ranije vodio pregovore s talibanima.

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to „crvenom linijom“.

Suočen s ultimatumom talibana, američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da će se SAD držati 31. kolovoza kao roka da potpuno povuče svoju vojsku, unatoč upozorenjima europskih saveznika da do tog roka neće uspjeti otići svi ugroženi Afganistanci.

Zvaničnik talibana iz Kabula potvrdio je ključna ovonedeljna ministarska imenovanja, nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad svim vladinim kancelarijama, predsedničkom palatom i parlamentom.

Visoko rangirani politički strateg talibana dodaje da će pokrajinski guverneri biti neki od najiskusnijih talibanskih zapovednika u 20-godišnjem građanskom ratu.

„Poznata imena“

Neki stručnjaci navode da su na položaje u vladi većinom imenovani talibanski vojni zapovednici iz južnih pokrajina Helmand i Kandahar.

„To su poznata imena“, kazao je Ešli Džekson, direktorka Centra za proučavanje oružanih grupa pri „Overseas Development“ Institutu u Oslu.

„Oni (talibani) baš i ne pokazuju želju za promenom ili za civilnom vladom“, dodala je.

Gul Aga je verovatno Gul Aga Išakzai, lider odbora za finansije talibana, i čovek pod UN-ovim sankcijama.

Zakir je iskusni talibanski vojni zapovednik i bliski saradnik osnivača talibana Mule Omara.

Američke su ga snage zarobile 2001. u Avganistanu, a bio je zarobljen u vojnom zatvoru Gvantanamo do 2007, navode mediji.

Kasnije je pušten i predat avganistanskoj vladi.

Veruje se da je Sadr, novi ministar unutrašnjih poslova, moćna osoba od poverenja talibana.

Komentari

Vaš komentar