Tajlandski sud osudio ženu na više od 40 godina zatvora zbog vređanja monarhije

Svet 19. jan. 202113:135 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo

Tajlandski sud u utorak je osudio ženu (65) na više od 43 godine zatvora zbog kritikovanja kraljevske porodice na internetu, kazala je njena advokatica.

To je najstroža kazna ikada izrečena u toj zemlji za vređanje monarhije.

Presuda je donesena u vreme neviđenih protesta omladine, na kojima se otvoreno kritikuje monarhija, usprkos strogom tajlandskom zakonu poznatom kao „lese majeste“, koji predviđa kaznu zatvora od 15 godina za svako kršenje spomenutog zakona.

Ančan Prelert je priznala krivicu za 29 zasebnih kršenja zakona deljenjem i postavljanjem objava na YouTube kanalu i Facebooku između 2014. i 2015. godine, objasnila je njena advokatica Pavini Čumsri.

Ančan je prvobitno bila osuđena na 87 godina zatvora, ali joj je zbog priznanja krivice sud kaznu prepolovio.

„To je najstroža ikada kazna izrečena za slučaj koji se vodio prema zakonu lese majeste“, objasnila je Pavini iz udruženja Tajlandski advokati za ljudska prava.

Ančan sada preostaje mogućnost žalbe na dve više sudske instance, rekla je advokatica.

Policija je izvršila raciju na dom Ančan Prelert u januaru 2015. godine, mesecima nakon što je u vojnom udaru svrgnuta civilna vlada.

Nakon vojnog udara 2014. godine, najmanje 169 ljudi je optuženo za krivična dela prema spomenutom zakonu. Vlasti su nakratko prestale da ga primenjuju 2018. godine, ali ga je policija ponovo vratila, nakon nereda i protesta, na kojima se kritikovala monarhija.

Komentari

Vaš komentar