SZO zabrinuta zbog nejednake raspodele vakcina na Bliskom istoku

Svet 18. jan. 202121:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost zbog nejednake raspodele vakcina na okupiranim teritorijima i u Izraelu, gde je vakcinisano više od 20 odsto stanovništva.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranom pojasu Gaze Palestinci nisu još primili nijednu dozu vakcine, a organizacije za ljudska prava kažu da Izrael ima odgovornost kao okupaciona sila da obezbedi imunizaciju okupiranog stanovništva.

povezane vesti

Izrael tvrdi da nema takvu obavezu i da mu je prioritet sopstvena populacija, uključujući izraelske Arape ali da u odredjenom trenutku može da razmotri podelu svojih zaliha.

Palestinska uprava je optužila Izrael za rasizam jer ne deli vakcine, ali ih nije zvanično zatražila od te zemlje, već je rekla je da ih nabavlja preko programa SZO i ugovora sa privatnim kompanijama.

Izrael se hvali jednom od prvih i najuspešnijih kampanja vakcinacije u svetu jer je od 19. decembra dato oko dva miliona doza u toj zemlji sa 9,3 miliona stanovnika.

U kampanju su uključeni i Palestinci u anektiranom istočnom Jerusalimu i izraelski Arapi koji čine 20 odsto stanovnika Izraela.

Na osnovu privremenog mirovnog sporazuma Oslo s Izraelom potpisanog 1993. godine Palestinska uprava je odgovorna za zdravstvenu zaštitu na teritorijama koje kontroliše ali dve strane moraju da saradjuju u borbi protiv epidemija.

Šef predstavništva SZO na palestinskim teritorijama Gerald Rokenšaub (Gerald Rockenshaub) ocenio je da Izrael ima iteresa da Palestinci budu vakcinisani, upozorivši da će vrlo teško biti osigurana puna zaštita izraelskog stanovništva ako se ne obezbedi adekvatna vakcincija na palestinskoj strani.

On je imao u vidu da oko 140.000 Palestinaca redovno dolazi na posao u jevrejsku državu.

Uz to smatra da je važno da su palestinski zdravstveni radnici zaštićeni kako valja da im se ne bi raspao zdravstveni sistem.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar