SZO za Evropu predlaže više besplatnih testova zbog širenja delta soja

Svet 23. jul 202116:524 komentara
Podeli:
testiranje, PCR test, koronavirus, korona, kovid
Izvor: Shutterstock

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pozvali su da se poveća broj besplatnih testova na koronavirus i pojačaju druge mere protiv "delta soja" tog virusa koji je ubedljivo najrasprostranjeniji u Evropi.

„SZO preporučuje da zemlje povećaju pristup besplatnim testovima, razviju sekvenciranje, podstaknu da se kontaktni slučajevi stave u karantin, a potvrđeni slučajevi zaraze u izolaciju, pojačaju trasiranje porekla zaraze da bi se prekinuli lanci prenosa, osiguraju da osobe pod većim rizikom budu vakcinisane“, navela je ta organizacija UN.

Od tridesetak zemalja koje su dostavile dovoljno podataka, „delta soj“ koronavirusa je većinski u 19. U tim zemljama udeo „delta varijante“ prvobitno primećene u Indiji, iznosi oko 70 odsto, po podacima SZO.

Broj zaraženih koronavirusom brzo raste poslednjih nedelju dana u svetu pod uticajem „delta soja“: u svetu ukupno rast je devet odsto, u Evropi 26 odsto i u SAD više od 60 odsto, po bilansu agencije Frans pres.

U Evropi stalno raste broj slučajeva zaraze poslednjih oko mesec dana, navele su zdravstvene vlasti.

Prema današnjim projekcijama ECDC, broj novozaraženih će se više nego duplirati u narednih mesec dana.

Evropska agencija zadužana za bolesti koja prati 30 zemalja, uključujući 27 iz EU, već je nivo zabrinutosti zbog kovida-19 podigla sa „slabo“ na „umereno“, dok je u Španiji, Portugaliji, na Malti i Kipru taj nivo „visok“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar