SZO: Više od dve trećine Afrikanaca bilo je zaraženo koronom

Svet 07. apr. 202219:042 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Mukoya/File Photo

Više od dve trećine Afrikanaca bilo je zaraženo kovidom-19 od početka pandemije, što je 97 puta više slučajeva nego što je prijavljeno, navodi se u objavljenoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Studija je utvrdila da je do septembra 2021. godine 800 miliona Afrikanaca bilo izloženo koronavirusu, a u isto vreme zvanično je bilo prijavljeno svega 8,2 miliona slučajeva, prenosi Hina.

Navodi se da je u svim delovima sveta bilo umanjivanja brojki, ali u mnogo manjoj meri nego u Africi, a procena je da je globalno u proseku stvarno zaražavanje bilo 16 puta veće nego što je prijavljeno.

Regionalna direktorka SZO za Afriku Macidiso Moeti rekla je da trenutno dolazi do smanjenja visoke izloženosti virusu na kontinentu, ali je upozorila da opadajuće brojke ne znače da Afrika treba da proglasi pobedu nad kovidom.

Studija je utvrdila da je izloženost virusu od tri odsto u septembru 2020. narasla na 65 odsto u istom mesecu prošle godine, s naglim porastom nakon pojave beta i delta varijanti.

Studija procenjuje da je 45 odsto globalne populacije bilo zaraženo virusom do septembra 2021. godine, ali se ukazuje da su poređenja teška, jer su studije pokrivale različite periode.

Konstatovano je i da se u Africi beleži viši postotak asimptomatskih slučajeva nego u drugim delovima sveta, jer čak 67 odsto zaraženih nije imalo simptome bolesti. To je delimično zbog toga što manji broj ljudi boluje od dijabetesa ili hipertenzije, ali i zbog mlade populacije kontinenta.

Dosad je u Africi protiv kovida vakcinisano samo 209 miliona ljudi, što je 16 odsto populacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar