SZO upozorila države da oprezno ukidaju mere uvedene zbog koronavirusa

Svet 07. jul. 202120:34
Podeli:
Izvor: Fabrice Coffrini/AFP

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan pozvao je države da budu veoma oprezne pri ublažavanju mera uvedenih zbog kovida-19 kako ne bi "poništile dobitke koje su postigle". 

Rajan je to izjavio dok se Engleska, domaćin završnice Evropskog prvenstva u fudbalu, priprema da 19. jula ukine većinu restriktivnih mera, dok druge evropske zemlje ukidaju ograničenja putovanja, a indijske savezne države ublažavaju svoj karantin, uprkos rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa.

Rajan je rekao da svaka država mora da odluči za sebe, ali i da pojedinci, uključujući one koji nisu vakcinisani, moraju preuzeti odgovornost da zaštite sebe i druge, kako bi se zaustavio pritisak na bolnice zbog potencijalnog novog talasa zaraze.

On je u Ženevi na konferenciji za medije upozorio na „vrlo opasnu pretpostavku“ da su u Evropi sada svi zaštićeni i da se svet vraća u normalu.

Britanski premijer Boris Džonson je, uoči ukidanja mera, rekao kako bi povoljnijoj epidemiološkoj situaciji mogli da pomognu dolazak leta i školski praznici.

Rajan je kazao kako veruje da su britanski naučnici „veoma svesni pretnje koju predstavljaju novi sojevi, posebno delta varijanta“, te da su oni za oprezno ukidanje mera.

SZO je i upozorio države, među njima SAD i Švajcarsku, da umesto da vakcinišu decu od 12 do 15 godina, doniraju doze siromašnim državama kroz inicijativu Kovaks.

Stručnjak SZO za vakcine Ana Lindstrand upozorila je da nisu deca ta koji najviše pate zbog koronavirusa, nego „odrasli i visokorizične grupe“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar