SZO: Prvo vakcinisati osobe s rizikom u svim zemljama, pa decu

Svet 07. maj 202123:01 > 23:058 komentara
Izvor: REUTERS/Mariya Gordeyeva

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da ne treba početi sa vakcinacijom dece protiv kovida-19 dok sve zemlje ne uspeju da vakcinišu starije osobe i populaciju pod rizikom.

„Želimo ponovo da insistiramo na činjenici da prioritet treba da bude da se obezbede vakcine svim zemljama na svetu za najprioritetnije grupe, pre nego što se počne sa vakcinacijom grupa koje imaju mnogo manje rizika da se zaraze od ove bolesti“, rekla je doktorka Kejt O’Brajen, direktorka odeljenja za imunizaciju i vakcine Svetske zdravstvene organizacije na konferenciji za novinare.

Povezano:

Upozorenje je dato u trenutku kada je Kanada odobrila vakcinu Fajzer/Biontek za adolescente starije od 12 godina, i time postala prva zemlja koja je odobrila vakcinu za tu starosnu grupu.

Očekuje se da će SAD odobriti istu tu vakcinu za mlade iduće nedelje, a Nemačka je objavila da će moći da predloži vakcinu protiv kovida-19 svim adolescentima starijim od 12 godina do kraja avgusta.

Proširenje vakcinacije na tu starosnu grupu u bogatim zemljama bi moglo da pokrene vakcinaciju još miliona ljudi, čime bi se povećala nejednakost u raspoloživosti vakcina koju toliko osuđuje SZO.

„Kada vakcine budu distribuirane na adekvatan i ravnopravan način, tako da svaka zemlja dobije dovoljno vakcina za najprioritetnije grupe, mi ćemo vrlo rado prihvatiti upotrebu vakcine za mlade“, rekla je O’Brajen.

Generalni direktor Svetske zdravstvene oganizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus zatražio je da članice Grupe 7 daju prioritet ravnopravnom pristupu vakcini protiv koronavirusa, ističući da je sadašnja situacija neprihvatljiva.

Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna je ravnopravnost u vakcinaciji. Svi znamo šta treba uraditi da bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama, rekao je Gebrejezus, dodavši da pandemija svake sedmice odnese 100.000 života.

Bogatima 80 odsto, siromašnima samo 0,3

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije je naveo da je do sada više od 80 odsto proizvedene vakcine otišlo bogatim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 odsto. „To je neprihvatljivo, pravljenje takvog jaza je neprihvatljivo“, poručio je Gebrejesus, prenosi Hina.

Proširenje kampanje vakcinacije u najbogatijim zemljama na adolescente moglo bi dodatno povećati nejednakost u distribuciji vakcina, ocenila je SZO.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar