SZO preporučuje testiranje dece na koronavirus u školama

Svet 02. jul. 202112:314 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije koronavirusa, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Povezane vesti:

„Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih“.

Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali SZO smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

„Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom“.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih koronavirusom i to delta sojem koji je zarazniji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar