SZO: Nejednakost u dostupnosti vakcina postaje „groteskna“

Svet 22. mar. 202120:08
Podeli:
Vakcina, SAD, prva vakcina u SAD
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan, Pool, File

Nejednakost u dostupnosti vakcina protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemalja "sve je veća" i postaje "groteskna", izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

„U januaru sam izjavio da je svet na ivici katastrofalnog moralnog neuspeha ako se ne preduzmu hitne mere kako bi se obezbedila pravična raspodela vakcina protiv koronavirusa. Imamo sredstva da izbegnemo taj neuspeh, ali je šokantno koliko je malo učinjeno da se to spreči“, rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, povećeva se jaz izmedju broja vakcina upućenih bogatim zemljama i broja vakcina upućenih putem mehanizma Kovaks (Covax) i to svakim danom postaje sve više „groteskno“.

Međunarodni sistem Kovaks, koji je osnovala SZO, ima za cilj da ove godine obezbedi doze za 20 odsto stanovništva u skoro 200 zemalja i teritorija, a uključuje mehanizam finansiranja za 92 zemlje u nepovoljnom položaju.

„Zemlje koje trenutno vakcinišu mlađe, zdrave, nisko rizične ljude na koronavirus, to čine na štetu života zdravstvenih radnika, starih i drugih rizičnih grupa u drugim zemljama“, rekao je šef SZO.

„Siromašnije zemlje se pitaju da li bogate zemlje zaista misle ono što govore kada govore o solidarnosti. Nepravedna distribucija vakcina nije samo moralni bes, već je i ekonomski i epidemiološki auto-destruktivna“, dodao je Gebrejesus.

Prema njegovim rečima, neke zemlje se utrkuju da vakcinišu celokupno stanovništvo, dok druge zemlje nemaju ništa.

„To može da pruži kratkoročnu sigurnost, ali to je lažni osećaj sigurnosti“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar