SZO će dati drugo ime majmunskim boginjama zbog diskriminacije

Svet 15. jun 202221:305 komentara
Podeli:
Izvor: BRIAN W.J. MAHY / CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION / AFP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će preimenovati virus majmunskih boginja kako bi se izbegla diskriminacija i stigmatizacija.

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a, rekao je da organizacija “radi s partnerima i stručnjacima iz celog sveta na promeni imena virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje uzrokuje”.

Do ove odluke je došlo nakon što su naučnici pozvali na hitnu promenu imena koje su opisali kao netačno, diskriminišuće i stigmatizujuće. Tedros je rekao da će novo ime biti objavljeno “što je pre moguće”.

Slična zabrinutost pojavila se na vrhuncu pandemije koronavirusa kada su nove varijante kovida dobijale imena po zemljama ili regionima u kojima su prvi put otkrivene, što je dovelo do zabrana putovanja i drugih ograničenja. SZO je stoga uveo sistem imenovanja koji je nove varijante nazivao po slovima grčke abecede, piše The Guardian.

Povezivanje imena majmunskih boginja s Afrikom

Naučnici su naveli da je prevladavajuća percepcija u medijima i naučnoj literaturi da je virus majmunskih boginja endemičan za afričke zemlje. Upozoravaju na “sve veći narativ u medijima i među mnogim stručnjacima koji pokušavaju da povežu sadašnju globalnu epidemiju sa Afrikom, Zapadnom Afrikom ili Nigerijom”.

Podsetimo, britanska zdravstvena agencija je prošlog meseca zabeležila virus majmunskih boginja kod osobe koja je stigla u London iz Nigerije 4. maja. Virus se nakon toga počeo da širi u zapadnim zemljama, uglavnom među muškarcima koji imaju polne odnose s drugim muškarcima.

Postoje dve vrste majmunskih boginja – zapadnoafrička i Kongo. Ovogodišnju epidemiju podstakao je prvi tip, koji je znatno manje opasan od drugog.

Komentari

Vaš komentar