SZO: Broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom

Svet 16. apr. 202123:121 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Zorana Jevtić

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom, da se broj zaraženih duplira nedeljno i da se cifra približava najvišoj stopi zaražavanja od početka pandemije.

Ova organizacija je saopštila da je prošle nedelje zabeleženo 541.960 slučajeva novozaraženih, dok je 22. februara, nakon šest nedelja pada broja zaraženih, bilo samo 194.469 nedeljno, prenosi Glas Amerike.

Na današnjem virtualnom brifingu u sedištu SZO u Ženevi, generalni direktor ove UN organizacije, Tedros Adhanom Gebrejezus, je rekao da zemlje koje su izbegle širenje infenkcije u prethodnom periodu sada beleže porast broja zaraženih. On je to ilustrovao primerom Papue Nove Gvineje, koja je, pre početka ove godine, prijavila manje od 900 zaraženih i samo devet mrtvih, a danas ima više od 9.300 zaraženih i 82 mrtva.

Direktor SZO je rekao da je ovaj primer pokazuje koliko je vakcinacija važna i dodao da je Kovaks program, koji treba da obezbedi vakcine za siromašne zemlje, do sada distribuirao oko 40 miliona doza, što je dovoljno za zaštiti 0,25 odsto svetske populacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar