Svetski stručnjaci upozoravaju: Ukidanje mera u Britaniji pretnja za ceo svet

Svet 16. jul. 202121:4114 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Plan britanskog premijera Borisa Džonsona da u ponedeljak, 19. jula praktično ukine sve kovid restrikcije je pretnja celom svetu i predstavlja plodno tle za pojavu novih sojeva koronavirusa, otpornih na vakcine, upozoravaju međunarodni eksperti.

Britanska pozicija svetskog saobraćajnog čvorišta verovatno bi uticala da bi se pojava svakog novog soja brzo raširila svetom, kazali su naučnici i lekari na hitnom sastanku.. Izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog planova iz Dauning strita, prenosi Gardijan.

Povezane vesti

Savetnici vlada na Novom Zelandu, u Izraelu i Italiji bili su među onima koji su upozorili na opasnost od ukidanja mera u Britaniji, dok je više od 1.200 naučnika podržalo pismo časopisu Lanset u kojem upozoravaju da bi planovi britanske vlade mogli da dovedu do razvoja sojeva koji bi bili otporni na vakcine.

Savetnik novozelandske vlade rekao je na samitu da su njegove kolege i on zapanjeni zbog pristupa koji ima Engleska.

„Na Novom Zelandu se oduvek ugledamo na Britaniju kao vođu kada se radi o naučnoj ekspertizi, zbog čega je tako neobično da sada ne prati ni osnovne principe javnog zdravlja“, kazao je Majkl Bejker, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Otago i član tehničke savetodavne grupe za kovid-19 u novozelandskom ministarstvu zdravlja.

Na samitu je učestvovao i profesor Hose Martin-Moreno sa Univerziteta u Valensiji, viši savetnik Svetske zdravstvene organizacije, koji je rekao da ne razume zašto se to dešava u Britaniji, uprkos naučnim saznanjima koja ta zemlja ima.

Drugi su upozorili da će ponašanje britanske vlade verovatno slediti druge zemlje.

„Ono čega se bojim da će neki od najgorih impulsa u mnogim našim zemljama slediti britanski primer“, kazao je doktor Vilijam Hejzeltajm, bivši istraživač sa harvardske medicinske škole i jedan od pionirskih istraživača side.

„Strašno sam obeshrabren kad vidim tako brzi rast broja novih slučajeva infekcije, i to u populaciji sa tako visokom stopom vakcinisanih, kao što smo mi“, dodao je on.

Britanska politika utiče na ceo svet

Profesorka Kristina Pejdžel, direktorka londonskog univerzitetskog odseka za klinička operativna istraživanja rekla je na sastanku da zbog pozicije Britanije kao globalnog saobraćajnog čvorišta, bilo koji soj koji postane dominantan u toj zemlji mogao bi veoma lako da se proširi po celom svetu.

„Britanska politika ne utiče samo na nas. Ona utiče na sve i svi imaju udela u onome što mi radimo“, poručila je ona.

„Verujemo da je vlada krenula putem opasnog i neetičkog eksperimenta, i pozivamo je da pauzira svoje planove, da odustane od ublažavanja mera 19. jula 2021“, navodi se u pismu koje su naučnici uputili Lansetu.

Dipti Gurdasani, epidemiološkinja i viša predavačica na londonskom Univerzitetu kraljice Marije ocenila je da „svet posmatra tekuću krizu u Britaniji, koja bi mogla da se izbegne“.

„Hajde da se manemo iluzija – mi smo u zemlji u kojoj naša vlada preduzima korake da maksimalno izloži naše mlade virusu koji kod mnogih izaziva hroničnu bolest. Naša vlada okončava sve zaštitne mere za našu decu, uključujući izolaciju kontakata slučajeva u školama“, napisala je ona na Tviteru.

Velika Britanija je danas prvi put u šest meseci prijavila više od 50.000 novih infekcija u jednom danu.

Glavni zdravstveni savetnik britanske vlade Kris Viti upozorio je da bi broj hospitalizovanih kovid pacijenata mogao da dostigne „prilično zastrašujuće“ nivoe za nekoliko nedelja.

U prethodna 24 časa registrovana je 51.870 novozaraženih, najviše u jednom danu od sredine januara.

I broj mrtvih od koronavirusa u jednom danu najveći je od marta. Danas je prijavljeno još 49 smrtnih ishoda.

U britanskim bolnicama se trenutno nalaze 3.964 kovid pacijenta, najviše od kraja marta.

Iako je konstantno rastao prethodnih nedelja, taj broj je znatno niži nego u januaru, kada je u bolnicama bilo oko 40.000 zaraženih.

Broj novih infekcija je naglo porastao prethodnih nedelja, uglavnom među nevakcinisanim mlađim ljudima, što je posledica znatno zaraznijeg delta soja koronavirusa i ublažavanja uvedenih ograničenja.

Dauning strit se, kako prenosi Gardijan, koji brani odluku da se 19. jula ukinu sve preostale pravne restrikcije na društvena okupljanja u Engleskoj, nada da će brza vakcinacija držati na uzdi broj ljudi koji bi mogli ozbiljno da se razbole.

Komentari

Vaš komentar