Svetski lideri apeluju na mir u sukobima na Bliskom istoku

Svet 14. maj. 202119:534 komentara
Podeli:

Bliski Istok je na ivici novog izraelsko-arapskog rata. Izrael je ipak izgleda u poslednjem času odustao od kopnene inetrvencije. Sukob u Gazi nastavljen je artiljerijskom paljbom i vazdušnim napadima Izraela na mrežu podzemnih tunela palestinskih militanata, dok je Hamas nastavio da raketira izraelske gradove.

Džamal Nasman je radio kao kućepazitelj jedne višespratnice u pojasu Gaze. Juče je dobio ozbiljan poziv: izraelski oficir ga je telefonom obavestio da će 13-spratnica uskoro biti meta napada, jer se u njoj nalaze kancelarije Hamasa.

„Rekao sam mu dajte mi vremena da obavestim stanare. Rekao je da imamo dva-tri sata. Ali slušajte: prvo ćemo ispaliti raketu upozorenja. Bilo je užasno. U tren oka je sve nestalo“, kaže Džamal Nasman.

Dok Hamas i izraelska vojska intenziviraju bombardovanje sa protivničke strane žice, u Gazi vlada strah od eventualne kopnene intervencije. Noćas je čak u jednom trenutku objavljeno da je akcija počela, ali je vojni portparol demantovao prvu vest. Stanovnici Gaze svedoče o neselektivnim napadima izraelske aviacije i artiljerije.

Krvavi nemiri još uvek traju i u gradovima unutar Izraela, gde živi mešovito stanovništvo. Broj poginulih Palestinaca popeo se na 119, dok je u Izraelu poginulo devet osoba.
I pored političkih podela, Izrael je posle novih žrtava ponovo ujedinjen. Premijer Netanjahu obišao je liniju fronta.

„Obećao sam da će Hamas platiti vrlo visoku cenu. Udaramo svom snagom, ali još nismo rekli sve. Ova operacija će se nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno da se uspostavi mir i sigurnost u državi Izrael“, kazao je Benjamin Netanjahu.

Dok u svetu raste zabrinutost od novog rata na Bliskom istoku, u mnogim svetskim gradovima se održavaju mitinzi podrške Palestincima, ali i Jevrejima.

Turski predsednik je upozorio da je Izrael prešao sve crvene linije.

„Ta teroristička država, pokušava da opljačka Jerusalim, koji je dom svetinja za muslimane, hrišćane kao i Jevreje. Prešli su sve granice“, kaže Redžep Tajip Erdogan.

Bela kuća veći deo krivice prebacuje na Hamas, koji i inače smatra terorističkom organizacijom.

„Vrlo smo jasno rekli da raketni napadi moraju da prestanu. Rekli smo jasno da Izrael ima pravo da se brani. Hitno smo pozvali naše partnere iz regiona da utiču da se situacija smiri. Ali, duboko smo zabrinuti i zbog nasilja na ulicama izraelskih gradova. Muslimani slave Bajram, a Jevreji se spremaju da proslave Šavut. I jedni i drugi imaju pravo da slave u miru“, ocenjuje američki državni sekretar Entoni Blinken.

Evropska unija je danas objavila da nema mehanizam da zaustavi sukob u Izraelu, ali da to može Amerika. Odluka će možda biti doneta na narednoj sednici Saveta bezbednosti UN, zakazanoj za vikend.

Komentari

Vaš komentar