Svetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovak

Svet 01. jun. 202120:043 komentara
Podeli:
Sinovak, vakcina, kineska vakcina
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je odobrenje za hitnu upotrebu kineske vakcine protiv koronavirusa Sinovak.

Iz sedištva SZO u Ženevi su saopštili da su okončane sve provere i inspekcije vakcine Sinovak, uključujući i one sprovedene u postrojenjima u kojim se proizvodi.

povezane vesti

“SZO je danas odobrio hitnu upotrebu vakcine Sinovac-CoronaVac protiv koronavirusa“, navodi se u saopštenju i naglašava da je tako data garancija da su te vakcine pouzdane i da zadovoljavaju međunarodne standarde.

Iz SZO dalje navode da je Sinovkc vakcina inaktivna, da se lako skladišti, kao i da je kao takva lako dostupna.

Savetodavna grupa SAGE, koja daje savete SZO o upotrebi antikovid vakcina, takođe je saopštila da su sva istaživanja vezana za Sinovak vakcinu sprovedena i da se savetuje da se imunizacija svih punoletnih osoba sprovodi sa dve doze i to u vremenskom razdoblju između dve i četiri sedmice.

SZO nije preporučio gornju starosnu granicu za korišćenje Sinovak vakcine.

U saopštenju SZO se navode rezultati istraživanja vezanih za Sinovak vakcinu koja, shodno tim podacima, sprečava 51 posto pojava simptomatskih oboljenja, a pruža stopostotnu zaštitu od težih oblika obolijevanja i hospitalizacije.

SZO je 31. decembra odobrio hitnu upotrebu vakcine Fajzer-Biontek, a nakon toga je izdao dozvole i za korišćenje vakcina Oksford-AstraZeneka, indijskog Instituta Serum, južnokorejske Astra ZenekaBio, Moderne i kompanije Jansen.

Komentari

Vaš komentar