Indija pravi vakcine najpre za domaće tržište, efekti će se osetiti širom sveta

Svet 06. jun. 202113:352 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mahesh Kumar A.

Indija je teško pogođena pandemijom i jedini izlaz vidi u brzoj vakcinaciji milijardu stanovnika. Zato tamošnje kompanije prave vakcine pre svega za domaće tržište, a to će se osetiti širom sveta.

Svet zavisi od Indije? To svakako nije preterano reći kada su u pitanju vakcine. Indijske farmaceutske kompanije pokrivaju više od pedeset odsto svetske potrebe za raznim cepivima.

Proizvođači poput Indijskog instituta za serume (SII) opskrbljavaju zemlje u razvoju pristupačnim vakcinama protiv korone.

Ali sada, kako je sama Indija teško pogođena epidemijom, vlasti su uvele ograničenja izvoza. „Trenutno se fokusiramo na proizvodnju Kovišilda za sopstvenu zemlju, to je hitno“, rekli su u kompaniji za DW.

Kovišild je tržišni naziv za vakcinu AstraZeneke u Indiji. Upravo je ta vakcina isporučivana i Srbiji, kao i mnogim drugim zemljama.

„Naravno, moguće da proizvodnja drugih vakcina sada zastaje, ali brzo ćemo se vratiti tome“, dodali su u SII.

Taj farmaceutski gigant pravi vakcine protiv difterije, tetanusa, hepatitisa B, malih boginja, velikog kašlja, zauški i rubeole. U 170 zemalja isporučuje oko 1,5 milijardi vakcina godišnje po povoljnim cenama. Procenjuje se da oko dve trećine dece na svetu primi barem jednu vakcinu koju napravi SII.

Drugi veliki proizvođač je Barat Bajotek koji pravi domaće cepivo protiv korone nazvano Kovaksin. Ta firma ima 145 patenata i pravi vakcine protiv hepatitsa B ili rotavirusa.

Sedam velikih indijskih proizvođača ukupno može da napravi 8,2 milijarde raznih vakcina godišnje.

Mnogo, a jeftino

Stručnjaci kažu da su indijske vlasti propustile priliku da rano opredele neke od tih kapaciteta za proizvodnju dodatnih vakcina protiv korone. „Bićemo osuđeni da ponavljamo iste greške ukoliko ne naučimo iz ove krize“, kaže Džejkob Džon, virusolog koji je ranije radio na Hrišćanskom medicinskom koledžu u Tamil Nadu.

„Moramo da radimo na združenoj javno-privatnoj platformi i zaboravimo na finansijsko takmičenje tokom ovakvih vremena. Na kocki je reputacija Indije kao kraljevstva vakcina“, dodaje Džon za DW.

Nekoliko velikih javnih organizacija sposobnih da prave vakcine nedavno su ostale bez licence u Indiji. Četiri državne farmaceutske kompanije imaju dozvolu da proizvode kovid-vakcine tek od prošlog meseca. Direktor jedne od njih je novinarima rekao da će im trebati godinu dana da uopšte krenu u proizvodnju.

Bez lekova i vakcina iz Indije, mnogi delovi sveta ne bi sebi mogli da priušte skupe zapadne proizvode.

„S obzirom na pritisak lidera EU da se vakcine proizvode u njihovim zemljama, tržište bi ubuduće moglo da postane zasićenije“, kaže Gautam Menon, profesor biologije na Univerzitetu Ašoka. „Indiji će tu pomoći sposobnost da proizvodi vakcine jeftino“.

Komentari

Vaš komentar