Sveštenici umešani u trećinu slučajeva pedofilije od 2017. do 2020. u Poljskoj

Svet 28. jul 202107:417 komentara
Izvor: JANEK SKARZYNSKI / AFP, arhiva

Sveštenici su umešani u gotovo trećinu krivičnih dela pedofilije prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020. godine, objavilo je u utorak državno povereništvo koje je proučilo više od trista slučajeva u tom razdoblju.

„Državno povereništvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su sveštenici navedeni kao polni zlostavljači dece mlađe od 15 godina“, navodi se u prvom izveštaju predstavljenom medijima.

Državnom tužilaštvu su predali 55 zahteva za istragu od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje pedokriminala nadležnim vlastima.

U 35 posto slučajeva počinitelji su članovi porodice žrtve, dodaje povereništvo.

Ovo telo osnovano je 2019. godine i daje u izveštaju niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve pedokriminala.

Ujedno ističe da, uprkos zahtevima, nije od katoličke crkve primilo dokumentaciju o slučajevima pedofilije.

„Više puta smo dobili uveravanja o spremnosti na saradnju (crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo videli da su se ta uveravanja ostvarila“, rekao je novinarima predsednik povereništva Blazej Kmiecijak.

Katolička crkva u Poljskoj je krajem juna, u svom izveštaju, navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za polno zlostavljanje maloletnika za koje su odgovorni sveštenici.

Od jula 2018. do kraja prošle godine u crkvi je prijavljeno 368 slučajeva polnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se njenom izveštaju.

Crkva ocenjuje da se 39 posto tužbi pokazalo osnovanim. Istraga se nastavlja o nešto manje od 51 posto ostalih slučajeva, a 10 posto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne verodostojnosti.

Sveta Stolica je od prošle godine sankcionisala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svešteničku pedofiliju.

Komentari

Vaš komentar