Švedska i Finska predale zahtev za članstvo u NATO

Svet 18. maj. 202208:41 > 08:5664 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Švedska i Finska zvanično su predale zahtev za članstvo u NATO, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

I Švedska i Finska su bile neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka da se pridruže NATO-u jedna je od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosnoj strukturi.

Povezane vesti

„Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma.

„Srdačno pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećaće našu zajedničku bezbednost“, rekao je Stoltenberg.

Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske veoma ojačalo u Baltičkom moru.

Zahtev za članstvo sada mora da razmotri 30 država članica NATO-a. Očekuje se da će taj proces trajati oko dve nedelje, iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske.

Turska je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritikujući te dve nordijske zemlje „zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO“.

Ukoliko prepreke budu prevaziđene, a razgovori o pristupanju prođu kako se očekuje, Švedska i Finska mogle bi da postanu članice u roku od nekoliko meseci. Proces obično traje od osam do 12 meseci, ali NATO želi da se brzo pokrene s obzirom na pretnju od Rusije.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar