Švedska blokirala zonu oko gasovoda Severni tok gde je primećeno curenje

Svet 03. okt 202221:052 komentara
Izvor: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Švedska je blokirala pristup zoni od pet nautičkih milja u sektoru gde cure gasovodi Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, saopštilo je tužilaštvo zaduženo da ispita navodnu sabotažu.

Da bi sproveli dublju istragu o sabotaži, kancelarija tužioca je objavila da je odlučeno da se blokira zona da bi bila „sprovedena istraga mesta zločina“.

Curenje na gasovodima je prestalo ili je znatno smanjeno danas što je otvorilo mogućnost inspekcije oštećenih mesta.

Pročitajte još

„Istraga se nastavlja sada smo u intenzivnoj fazi“, rekao je tužilac Mats Ljungkvist i odbio da kaže šta švedske vlasti rade u istrazi kojom upravlja obaveštajna služba Švedske, Sapo.

Tužilac je rekao da razume veliko interesovanje, ali da su sada još u ranoj fazi istrage.

Švedska obalska straža saopštila je da je blokirala zonu koja obuhvata pet nautičkih milja (oko 9,3 kilometra). Blokada podrazumeva zabranu plovidbe, sidrenja, ronjenja, kretanje podvodnih plovila ili izradu geofizičkih karti.

Švedska obalska straža ranije danas je saopštila da je prestalo „ključanje“ izazvano curenjem gasa iznad oštećenog gasovoda Severni tok 1, ali ne i Severni tok 2.

Tokom preleta u ponedeljak ujutru oko 6.00 GMT, „najveće curenje više nije bilo vidljivo, ali je ono manje, s druge strane, ponovo povećano i prečnika je oko 30 metara“.

Na švedskoj strani, glavno curenje odnosi se na Severni tok 1, dok se manje odnosilo na Severni tok 2.

Danske vlasti saopštile su juče da je prestao da curi gas iz gasovoda Severni tok 1, dan nakon što su zvaničnici saopštili da je prestao da curi gas iz gasovoda Severni tok 2.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da sabotira gasovode koje je izgradila Rusija, a tu optužbu su SAD i njeni saveznici oštro negirali.

Komentari

Vaš komentar